KAW Správy Samospráva

Areál bývalej školy bol zaprataný tonami odpadu. Ožije smutné miesto opäť detskými hrami?

Špinavému a nebezpečnému areálu, ktorý roky chátra, svitá na lepšie časy. V mestskej časti by mohlo pribudnúť ihrisko aj škola.

Ilustračný obrázok k článku Areál bývalej školy bol zaprataný tonami odpadu. Ožije smutné miesto opäť detskými hrami?
6
Galéria

Už je to dávno, čo škola na Vietnamskej ulici v Trnávke vítala svojich žiakov. Budova je dlho opustená a chátra, dokonca v nej už aj úradoval požiar. Prázdne okná budovy „civia“ na obyvateľov okolitých domov a v pomerne veľkom areáli namiesto detí vídať ľudí bez domova.

Areál bol plný odpadu

Jednu z plechových búdok si pán, ktorý nemá kde skloniť hlavu, vybral za svoj domov. A ihneď aj realizoval predstavu, čo všetko by sa mu „doma“ zišlo – išlo o kopy odpadu, konštrukcie z kočíka či bicykla. Určite nebol sám, kto tam odpad nanosil, pretože pracovníci Ružinovského podniku verejno – prospešných služieb z miesta už odviezli niekoľko nákladných áut plných odpadu.

Samospráva Ružinova o nie práve vábnom areáli vie a má s nim v najbližšej dobe veľké plány. Aktuálne sa na miestnom úrade spracováva zámer na komplexnú revitalizáciu areálu na Vietnamskej ulici. „Momentálne pracujeme na príprave tohto projektu, ktorý si zachová vzdelávaciu funkciu a funkciu občianskej vybavenosti,“ informovala Bratislava24 hovorkyňa Ružinova Tatiana Tóthová.

Škola aj ihrisko

Revitalizácia rozsiahleho priestoru v okolí bývalej školy bude podľa Tóthovej vyžadovať investície vo výške 10 až 20 miliónov eur, čo je nad možnosti mestskej časti. „Práve preto riešime, aby sme na projekt mohli využiť financovanie zo zdrojov EÚ,“ vysvetlila hovorkyňa.

Ľudia, ktorí bývajú v okolí Vietnamskej, sa nemusí obávať, že by im odrazu pod oknami vyrástlo niečo, o čom by netušili a nemali by možnosť vyjadriť sa k tomu. „Vždy, keď chystáme nejaký podobný projekt, stretávame sa kvôli tomu s obyvateľmi z okolia. Aktuálne sme v úplne počiatočnej fáze a na základe viacerých dlhoročných požiadaviek obyvateľov vieme, čo im v tejto časti Ružinova chýba. A jednou z často sa opakujúcich požiadaviek je aj škola,“ dodala Tóthová.

Plány Ružinova budeme ďalej sledovať a o postupnej obnove areálu na Vietnamskej ulici vás budeme informovať.

Mohlo by vás zaujímať

Odpad v areáli školy na Vietnamskej ulici
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM