Rôzne Správy

Batôžky šťastia v ťažkých časoch: V Bratislave sa narodili detičky mamičkám z Ukrajiny

Nemocnica vyjadrila radosť, že bola pri mamičkách a jej lekári a sestry pomohli drobcom na svet.

Ilustračný obrázok k článku Batôžky šťastia v ťažkých časoch: V Bratislave sa narodili detičky mamičkám z Ukrajiny
Zdroj: UNB

Počas minulého týždňa prišli v Univerzitnej nemocnici Bratislava na svet detičky, ktorých mamičky boli nútené ujsť pred vojnou z Ukrajiny.

Rozkošné detičky

Nemocnica na sociálnej sieti vyjadrila radosť, že bola pri mamičkách a jej lekári a sestry pomohli drobcom na svet.

„Sme veľmi radi, že sme ako nemocnica schopní pomáhať mamičkám, ktoré sú momentálne v tej najväčšej núdzi a museli opustiť v strachu svoje domovy,“ uviedla UNB na sociálnej sieti.

V UNB na Kramároch sa narodili zatiaľ dve detičky. Sofia (na fotografii dole v žltých dupačkách) sa vypýtala na svet 2. marca o 8:26 hod. ráno a Matvijko (na titulnej fotografii) sa narodil o deň neskôr, 3. marca o 18:06 hod.

Starostlivosť o ľudí z Ukrajiny

Lekár kraja a riaditeľ odboru zdravotníctva Úradu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Tomáš Szalay pripomenul, že platí dohoda, že akútnu zdravotnú starostlivosť pre pacientov utekajúcich z Ukrajiny uhradí štát. Dospelí aj deti z Ukrajiny tak môžu využiť služby lekárov a pediatrov.

V prípade, že bývajú v organizovanom ubytovaní, je potrebné o zdravotnú starostlivosť požiadať prostredníctvom ubytovateľa, príslušný okresný úrad následne vyšle lekára.

Ak ide o ľudí, ktorí sú ubytovaní v rodinách, tým kraj odporúča navštíviť rajónneho lekára či pediatra.

Fungovať to bude zároveň tak, že obyvatelia Ukrajiny dostanú recept v papierovej forme s tým, že na druhej strane bude napísané, že ide o pacienta z Ukrajiny, na základe čoho im v lekárni vydajú lieky.

Podľa Szalaya môžu mať prichádzajúci ukrajinskí utečenci na Slovensko rôzne typy zdravotných ťažkostí či akútne problémy, ktoré sa vyvinuli počas úteku. Ďalšou skupinou môžu byť ľudia, ktorí potrebujú chronickú starostlivosť, napríklad boli v onkologickej liečbe alebo nemajú dostatočnú zásobu liekov, napríklad inzulín.

Narodené pred pár dňami na Slovensku 🇸🇰🇺🇦 Sme veľmi radi, že sme ako nemocnica schopní pomáhať mamičkám, ktoré sú...

Posted by Univerzitná nemocnica Bratislava on Friday, March 4, 2022

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM