Dominika Pacigová Rôzne

Zožala svetové úspechy: Pomenovali po nej asteroid, neustále napreduje

Mladá, talentovaná Bratislavčanka mala už v sedemnástich rokoch vo vesmíre asteroid, ktorý je označený číslom a jej priezviskom.

Ilustračný obrázok k článku Zožala svetové úspechy: Pomenovali po nej asteroid, neustále napreduje
Zdroj: Archív Michaely Brchnelovej

Michaela Brchnelová (22) okúsila chuť vedy v deviatich rokoch. Začala navštevovať astronomický klub a odvtedy získala množstvo medzinárodných, ale i svetových ocenení. V súčasnosti je študentkou prvého ročníka magisterského štúdia na Technickej Univerzite Delft v Holandsku. Prednedávnom stážovala v Európskej vesmírnej agentúre (ESA).

Úsmevné a úspešné začiatky

Jedného dňa sa nenaučila na test z fyziky. Ospravedlnila sa s tým, že pracovala na vlastnom výskume. „Pani učiteľka ma ešte v ten deň prihlásila na vedeckú projektovú súťaž, ktorá sa konala o tri dni. Bála som sa jej reakcie a nepriznala som sa, že som si výhovorku vymyslela. V priebehu troch dní som projekt pripravila. Aj napriek tomu, že to celé bolo akýmsi omylom, celkom sa mi to zapáčilo. A nakoniec som aj vyhrala,“ zaspomínala mladá vedkyňa.

O vedu sa súťažne začala zaujímať v roku 2010. „V tom čase som začala pracovať na vlastných vedeckých projektoch. Naučila som sa relatívne rýchlo programovať a nasimulovala som zrážku galaxií. Vycestovala som do Španielska, kde som prezentovala projekt na medzinárodnej prehliadke,“ uviedla.

Vďaka poctivej a vytrvalej práci sa neustále posúvala vpred. „Dokázala som, že magnetické polia mrakov, ktoré vznikajú po výbuchoch hviezd, sú omnoho silnejšie, ako sme si mysleli. Ide o podstatnú vec, ktorá ukazuje úplne novú fyziku plazmy. Taktiež to znamená, že mraky dodávajú energiu zväzkom kozmických častíc, ktoré dopadnú do atmosféry,“ dodala s tým, že v jedinej celosvetovej súťaži Intel ISEF, ktorá je určená študentom stredných škôl, vyhrala v roku 2013 špeciálnu cenu Priscilly a Barta Bok od Americkej astronomickej spoločnosti a o rok neskôr zlatú medailu v kategórii Fyzika, cenu od Koalície pre plazmovú vedu, ale i cenu CERN-u.

Získala nové skúsenosti

Od septembra 2017 do januára 2018 stážovala v technologickom centre ESA. „Veľkou výhodou je, že škola, kde študujem, spolupracuje s agentúrou a vybudovala si tam dobré meno. Niektorí vyučujúci tam pracujú buď na plný, alebo polovičný úväzok. Aj to zvyšuje šancu dostať sa na stáž,“ vysvetlila.

Získala tak nové kontakty, vedomosti i skúsenosti. „So supervisorom sme študovali takzvané re-entry vozidlá. Menili sme ich geometriu a študovali efekt na ich aerodynamický výkon, stabilitu a kontrolovateľnosť vo vysokorýchlostných režimoch. Je to dôležité najmä pre prístup do vesmíru v budúcnosti, pretože už dlho sa pracuje na koncepte vesmírnych lietadiel, ktoré by boli schopné vyletieť zo zeme až do vesmíru,“ objasnila.

Venuje sa zaujímavým témam

V lete vypúšťala so študentským raketovým tímom raketu Stratos III, pričom chceli prekonať študentský rekord. Tá sa však počas letu destabilizovala a vo výške desiatich kilometrov sa rozletela. „Myslím si, že vieme, kde nastal problém. Na budúci rok v lete sa pokúsime vypustiť upravený dizajn. Bohužiaľ, rakety sa nedajú poriadne testovať na väčších škálach. To je aj dôvodom, prečo je raketová veda experimentálnou oblasťou,“ skonštatovala.

V súčasnosti študuje aerodynamiku so zámerom na vysokorýchlostnú aerodynamiku a matematické modelovanie. „Prvé mesiace si vyhradím najmä na školu, aby som všetko zvládla. V oblasti vesmírnych lietadiel však plánujem aj naďalej pokračovať, keďže ide o relatívne nepreskúmanú, vysoko žiadanú a extrémne zaujímavú tému,“ prezradila.

Aj napriek tomu, že študuje v zahraničí, do rodného mesta sa rada vracia. „Bratislavu mám veľmi rada a teší ma, keď sa v meste niečo vylepší. Ak by som našla vhodnú pracovnú pozíciu alebo skvelý výskumný tím ľudí, dala by som jej prednosť pred iným mestom,“ uzavrela Michaela Brchnelová.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM