Dominika Pacigová Rôzne

Štýlovo a sviežo: Dana Prekopová sa narodila s génom pre okuliare

Čím hlbšie preniká do tajomstiev okuliarov, tým väčší obdiv a rešpekt má k týmto umeleckým dielam. Okuliare sú nielen jej vášňou, ale aj prácou už vyše dvadsať rokov.

Ilustračný obrázok k článku Štýlovo a sviežo: Dana Prekopová sa narodila s génom pre okuliare
3
Galéria
Foto: Patrícia Kvasňovská

Dana Prekopová sa dlho pohrávala s myšlienkou ísť s vlastnou kožou na trh. V roku 1989 sa dostala do malej progresívnej spoločnosti, kde získala priestor slobodne sa realizovať. Jednou z osudových ciest však bola prvá služobná cesta do Talianska.

Nastal zlom

V roku 1996 vycestovala na optický veľtrh do Milána. „Koncom deväťdesiatych rokov sme ako spoločnosť, ktorá sa vypracovala vo farmaceutickom prostredí, mali pomerne slušný kredit v medzinárodnom prostredí. Kvalitnou a poctivou prácou sme presvedčili aj vzácne mená, ako napríklad Alaina Mikliho, ktorý je z môjho pohľadu jednou z najdôležitejších osobností okuliarového dizajnu do dnešného dňa,“ uviedla.

Okuliare, ktoré na veľtrhoch vyberala, sa dostávali do slovenských optík. „Netušila som, v ktorej optike sa budú predávať. Taktiež som nevedela, kto bude finálnym spotrebiteľom, pričom som si uvedomovala, že sa s ním potrebujem identifikovať. Stávalo sa mi, že som stretla niekoho v meste, kto mal okuliare, ktoré som vybrala v Miláne. Mala som tendenciu zastaviť ho a pochváliť za dobrý výber. Aj keď to možno znie rozpačito, bolo zaujímavé a pre mňa aj dôležité stretnúť sa s finálnym spotrebiteľom,“ povedala.

Po desiatich rokoch od prvotnej myšlienky sa rozhodla ísť s vlastnou kožou na trh. V roku 2005 si otvorila vlastnú optiku. „Mala som skúsenosti z oblasti dovozcu, predajcu, ale aj užívateľa okuliarov. Myslela som si, že už takmer všetko viem a budem len napredovať. Zistila som, že mi chýba primárna zložka, a to optické vzdelanie,“ vysvetlila s tým, že vyštudovanú vysokú školu technického zamerania doplnila optickým vzdelaním, ktoré bolo pre ňu nesmierne dôležité.

Foto: Patrícia Kvasňovská

Osudové stretnutia

V roku 2010 vycestovala na veľtrh do Nemecka, kde sa stretla s francúzskymi dizajnérmi Vue DC. „Aj oni, ako mladá značka, skúšali svoje možnosti. Dosiahli však obrovský úspech hneď na prvej výstave v New Yorku. Naše stretnutie v Mníchove nebolo náhodné, ale osudové. Hneď sme si padli do oka a spolupracujeme do dnešného dňa,“ zaspomínala.

Od roku 2012 bola optika jedinou v stredoeurópskom teritóriu, kde sa predávala kolekcia z dielne Rona Arada. „Ide o presláveného multifunkčného dizajnéra, ktorý prišiel s originálnym prvkom. Bolo nám nesmiernou cťou uzavrieť s ním kontrakt. Niekoľko rokov sme si držali prvenstvo v predaji tohto dizajnu nielen v rámci krajín Vyšehradskej štvorky, ale aj Nemecka a Rakúska. To je palivo, ktoré posúva človeka vpred,“ dodala.

Svetoví dizajnéri v Bratislave

Pred troma rokmi prišla s myšlienkou organizovania stretnutí so svetovými dizajnérmi v Bratislave. „Vždy predstavujú to, čo vytvorili na nezávislej okuliarovej scéne. Každý z nich pracuje s iným materiálom. Chcela som, aby aj verejnosť mala možnosť nazrieť do sveta okuliarov z tejto strany,“ objasnila.

Koncom októbra tohto roku zorganizovala už siedme stretnutie. V hlavnej úlohe bol okuliarový dizajn IOKO a Nastassia Aleinikava, držiteľka ocenenia Czech Grand Designer 2017. „Tentokrát sme si na organizácii dali záležať ešte trošku viac. Predstavili sme okuliare z česko-slovenskej autorskej dielne. Bol to obrovský zážitok a fantastický večer. Takto sympaticky sme zároveň oslávili sto rokov, ktoré uplynuli od vzniku Československa,“ uzavrela Dana Prekopová.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM