Dominika Pacigová Rôzne

Prvý koktejlový karavan na Slovensku: Ján Šprto si plní sny

Profesionálne namiešané koktejly a neustála túžba napredovať charakterizujú mladého Bratislavčana, ktorý prišiel na Slovensko s novinkou.

Ilustračný obrázok k článku Prvý koktejlový karavan na Slovensku: Ján Šprto si plní sny
4
Galéria
Foto: Adam Šínsky

Ján Šprto sa po troch rokoch externého štúdia manažérskej informatiky rozhodol vycestovať do Londýna. Po istom čase sa vrátil do rodného mesta. Myšlienku priniesť to najlepšie z centra koktejlovej kultúry sveta zrealizoval a práca sa stala jeho koníčkom.

Učil sa od profesionálov

Po štúdiu si chcel rozšíriť obzory. Rozhodol sa vycestovať. „Kým je človek mladý, mal by spoznávať svet. V manažérskej informatike, ktorú som študoval, som chcel pokračovať. Z niečoho som si však musel platiť nájom. Začal som pracovať ako barback, teda asistent barmana,“ zaspomínal na svoje začiatky.

Prvé mesiace v Londýne neboli jednoduché. „Práca nebola len o umývaní pohárov. Každý týždeň sme mali školenia, miešali sme sirupy. Mal som možnosť učiť sa od profesionálov, ktorí sú svetovo uznávaní. Spočiatku mi aj kolegovia dali poriadne zabrať. Získal som však cenné skúsenosti,“ vysvetlil s tým, že ho táto zaujímavá a nemonotónna práca zaujala natoľko, že sa rozhodol v nej pokračovať.

Foto: Adam Šínsky

Myšlienku poňal festivalovo

Karavany či stánky boli neoddeliteľnou súčasťou miesta, kde býval. Na tento štýl života si zvykol a napadla mu myšlienka koktejlového karavanu, ktorú sa rozhodol zrealizovať na Slovensku. Poňal ju festivalovo. „Spočiatku som plánoval otvoriť si vlastný bar, ale v tom čase som sa na to necítil. Chcel som však priniesť na Slovensko niečo, čo tu ešte nebolo. Dnes môžem povedať, že máme za sebou niekoľko mesiacov fungovania, ktoré boli prípravou na ďalšiu sezónu,“ objasnil.

Karavan má svoje výhody, ale i nevýhody. Každý víkend je však výnimočný a iný. „Menu konceptuálne prispôsobujeme každej akcii. Nevýhodou karavanu na kolesách je, že nás ľudia nenájdu na jednom mieste a neustále ho musíme presúvať. Stáva sa, že na festivaly či akcie prichádzame prví a odchádzame poslední,“ dodal.

Plánujú expanziu

Karavan stavali od úplných začiatkov. Koncept tvorili detailne zvnútra i zvonka. „Naším cieľom je, aby ľudia pochopili, že vychutnať si koktejl je podobné, ako zájsť na chutnú večeru. Vždy sa dá experimentovať, skúšať a prinášať niečo nové,“ prezradil.

Petržalčan má veľké plány aj do budúcna. „Organizátori niektorých podujatí, na ktorých sme boli, sa nás pýtali, či prídeme aj na budúci rok, čo nás veľmi teší. Plánujeme prísť aj do iných miest, krajov či štátov. Chceli by sme, aby nás ľudia mohli navštíviť aj v priebehu týždňa. Išlo by o večery v duchu príjemnej atmosféry, kvalitnej hudby a chutného koktejlu s perfektným vizuálnym zážitkom,“ uzavrel Ján Šprto.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM