Rôzne Správy

Zdesenie Bratislavčanov: V Kuchajde našli mŕtve ryby

Slovenský zväz rybárov zaznamenal viacero podnetov občanov, ktorí sa zľakli zdochnutých rýb v obľúbenom jazere.

Ilustračný obrázok k článku Zdesenie Bratislavčanov: V Kuchajde našli mŕtve ryby
Zdroj: TASR /Ján Krošlák

Počas uplynulého víkendu bolo z brehu štrkoviska zozbieraných päť uhynutých kaprov. Po celom obvode jazera, teda pri hlavných vstupoch, boli zároveň umiestnené nové tabule oznamujúce rybársky revír.

Bežný jav

Pena na okrajoch štrkoviska sa tvorí po veterných dňoch, priamy súvis s rybami nemá. Na margo podnetov občanov v súvislosti s jazerom Kuchajda v Novom Meste to konštatuje Mestská organizácia Slovenského zväzu rybárov (SZR) Bratislava IV, ktorá tento rybný revír spravuje.

„Úhyn rýb je v primeranom množstve normálny jav. Deje sa stále, aj keď je najviac pozorovateľný v jarnom období. Voda sa otepľuje a prirodzeným procesom je uhynutá ryba vynesená na hladinu a následne vplyvom vetra odplavená k náveternej časti,“ vysvetľuje organizácia. „Zvláštna“ pena za okrajoch jazera sa zasa zvyčajne vyskytuje po veterných dňoch, obdobná situácia sa v takomto období tvorí aj na iných štrkoviskách. Ubezpečuje tiež, že priamy súvis s rybami nemá.

Pena sa na mnohých štrkoviskách, respektíve jazerách objavuje takmer vždy na jar, výnimkou nie je ani Kuchajda. Ide o fyzikálny jav na povrchu vody, príčinou ktorého je vysoké povrchové napätie na rozhraní vody a vzduchu. Veľkosť povrchového napätia závisí od teploty vody, vzduchu a od obsahu rozpustených látok. „Keďže povrchová voda nevykazovala v žiadnom roku, keď bola pena po okrajoch jazera, zhoršený stav, až na sinice či riasy (biologický pôvod), ktoré však boli v limite dokonca na kúpenie, máme za to, že stav vody je momentálne v poriadku,“ poznamenáva organizácia.

Keďže aktuálna situácia v zmysle úhynu rýb nie je výnimočná, nie sú naplánované žiadne špeciálne opatrenia. Brehy Kuchajdy však budú naďalej priebežne monitorované.

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM