Správy Samospráva

Protest proti útulku pre bezdomovcov: Ako na petíciu reaguje mesto?

Magistrát Bratislavy chce útulok pre ľudí v núdzi začať prevádzkovať už koncom tohto roka.

Ilustračný obrázok k článku Protest proti útulku pre bezdomovcov: Ako na petíciu reaguje mesto?
Zdroj: TASR/AP

Magistrát Bratislavy plánuje vybudovať útulok pre ľudí v núdzi v objekte na Čiližškej ulici vo Vrakuni. Obyvatelia protestujú a spisujú petíciu. Argumentujú tým, že v blízkosti je škola. Navyše, útulok podľa nich problém s neprispôsobivými občanmi nevyrieši.

Občania druhej kategórie?

O výhradách obyvateľov Vrakune k zámeru mesta sme už písali. S umiestnením takejto ubytovne nesúhlasia, pretože sa boja, že inak pokojná a príjemná lokalita celkom zmení svoju tvár.

„Vrakunčan nemôže byť braný ako druhotriedny Bratislavčan. Problém bezdomovectva vo Vrakuni nie je veľmi veľký a objekt Čiližská, najmä jeho denná časť, môže z môjho pohľadu vážne poškodiť užívanie verejného priestoru.Treba si uvedomiť, že v blízkosti je základná škola, materské centrum, ZUŠ-ka, aj športový areál, kde trénuje vyše 200 detí. Viem, že ľuďom bez domova, ktorí o to stoja, treba podať pomocnú ruku, avšak daná lokalita nie je vhodne vybratá,“ zhrnul výhrady pre Bratislava24 miestny poslanec Andrej Ravasz.

Podobne ako mnohí ďalší Vrakunčania má na mesto ťažké srdce.

„V médiách to vyzerá, že Vrakuňa je Pentagon. Avšak, každý, kto sem príde pozerá, že je to tu pekné miesto na život. Problém Pentagonu sa dlhé roky nerieši, z našej pozície sa snažíme zmierniť dopady, avšak kým sa nebude riešiť príčina, bude to problém stále. Mestskú políciu vnímam ako dlhodobý dlh mesta voči Vrakuni a Podunajským Biskupiciam,“ dodáva miestny poslanec.

Náhradné miesto?

S útulkom pre ľudí v núdzi na Čiližskej ulici nesúhlasí ani starosta Vrakune Martin Kuruc a jeho zástupkyňa Zuzana Schwartzová. Navrhujú, aby ho mesto zriadilo v bývalej ubytovne Mea Culpa. Tento objekt však podľa mesta vôbec nevyhovuje.

„Pokiaľ má byť nová služba dostupná, musí sa nachádzať aspoň na okraji jadra sídliskovej časti MČ Vrakuňa, akákoľvek iná lokalita podľa tohto kritéria by zasa vzbudila obavy inej skupiny dotknutých obyvateľov mestskej časti,“ uviedla pre Bratislava24 hovorkyňa mesta Katarína Rajčanová.

Mesto podľa nej vníma obavy ľudí, ale sú vraj neopodstatnené.

„Je to prirodzená reakcia verejnosti. Mix obáv, strachu a určite aj predsudkov. Takmer všade, aj v zahraničí, vždy pri zriaďovaní podobných služieb vzniknú takéto emócie a fenomén „nie na mojom dvore“ je naozaj univerzálny. Znamená, že verejnosť deklaruje podporu danej službe, ale zároveň si ju neželá vo „svojej“ lokalite. Takto by však pomáhajúce služby nevznikli nikdy a nikde. V drvivej väčšine sa ukážu obavy ako úplne neopodstatnené a my sme pripravení zabezpečiť, že sa nenaplnia,“ dodáva hovorkyňa.

Útulok

V bývalej robotníckej ubytovni na Čiližskej ulici chce Magistrát útulok, kde by malo stabilné bývanie 20 až 30 ľudí.

„Lokalita teda nebude zaťažená denným pohybom vždy iných osôb ako napríklad pri nocľahárni, ktorá poskytuje iba pobyt počas noci. Bývanie bude prebiehať za intenzívneho podporného procesu odborného tímu, ktorý bude v objekte prítomný neustále. Útulok tak vždy na 1 rok poskytne ľuďom šancu na dlhodobú zmenu a riešenie ťažkej sociálnej situácie s cieľom stabilizovať sa, nájsť si bývanie, prácu, vyriešiť zdravotné ťažkosti, jednoducho začleniť sa do bežného života. Po roku fungovania útulku má mesto zámer riadne vyhodnotiť fungovanie služby v komunite,“ vysvetľuje Katarína Rajčanová.

Mesto síce plánuje s obyvateľmi aj predstaviteľmi samosprávy rokovať, no zatiaľ trvá na svojom. Ešte pred letom chce budovu odkúpiť a útulok začať prevádzkovať na prelome rokov 2021 a 2022.

Prečítajte si aj:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM