Eva Sládková Správy Samospráva

Z prvej ruky: Zaočkovali ma v župnom očkovacom centre AstraZenecou. Ako to dopadlo?

Bratislavský samosprávny kraj treba za organizáciu očkovania pochváliť. Všetko išlo ako po masle.

Ilustračný obrázok k článku Z prvej ruky: Zaočkovali ma v župnom očkovacom centre AstraZenecou. Ako to dopadlo?
Zdroj: Dnes24.sk

Počas prvého víkendu Bratislavský samosprávny kraj zaočkoval 3 400 ľudí. Dostali vakcínu od firmy AstraZeneca. Ja som bola jednou z nich.

Očkovacie centrum

O veľkokapacitnom očkovacom centre, ktoré cez víkend otvorila Bratislavská župa, sme už na portáli Bratislava24 písali. Teraz vám môžem priniesť svoje dojmy z prvej ruky. Ako onkologická pacientka som sa do centra dostala ako náhradníčka túto nedeľu.

Na očkovanie v centre BSK sa treba hlásiť cez formulár na stránke korona.gov, ktorý je aktuálne otvorený pre ľudí nad 60 rokov. A tak bola v očkovacom centre prevaha seniorov. Kraj má však aj vlastné náhradnícke zoznamy, v ktorých sú dobrovoľníci a tých volá, ak sa zvýšia vakcíny. Prednosť dáva chronicky chorým pacientom.

Príchod

Očkuje sa v priestoroch obrovského Národného futbalového štadióna. Kým som teda našla správny vchod, ktorým treba vojsť, chvíľku mi to trvalo, obišla som celú budovu. Pri tom správnom vstupe už však všetko išlo ako po masle. Rad bol minimálny, organizácia výborná. Najskôr som sa dostala k pultu, kde ma zaregistrovali, odtiaľ k slečne, ktorá ma zaradila k lekárovi. Prezrela si moje papiere a diagnózu skonzultovala s lekárom, či je pre mňa očkovanie naozaj bezpečné. Potom ma zdravotníčka pichla do ramena, čo bola bezbolestná sekundová záležitosť.

Všetci zaočkovaní následne museli 15 minút čakať vo veľkej spoločnej miestnosti, aby lekári vedeli ihneď zasiahnuť, ak by sa objavili prípadné komplikácie. Zatiaľ ich zabávali klauni a chodil medzi nich dokonca aj riaditeľ odboru zdravotníctva Bratislavskej župy Tomáš Szalay. Komunikoval s nimi, pýtal sa na to, ako sa cítia, odpovedal na otázky. Celkovo tam vláda naozaj príjemná nálada. Počas mojej návštevy sa nikomu nič vážne nestalo.

AstraZeneca

BSK zatiaľ očkuje vakcínou od AstraZenecy. Vzhľadom na to, že v mojom okolí malo viacero ľudí po zaočkovaní touto vakcínou mierne komplikácie, čakala som, čo sa stane. Najskôr sa nedialo vôbec nič, no asi po desiatich hodinách od podania vakcíny prišla zimnica a zvýšená teplota na viac ako 38 stupňov. Noc bola teda náročná, bolelo ma celé telo, ale s liekmi na zrazenie horúčky sa to dalo zvládnuť. Na druhý deň sa k tomu pridala aj veľká bolesť ramena, do ktorého ma pichli. Počas dňa sa ešte dvakrát objavili horúčky a zimnice, no po necelých 24 hodinách príznaky vymizli. Vlastne zostal jeden – bolesť ramena, ktorá je však stále menej intenzívna.

Ako som spomínala v úvode, zatiaľ sa na očkovanie treba hlásiť cez oficiálny štátny portál. Zoznamy náhradníkov má však Bratislavský samosprávny kraj vlastné a stále ich dopĺňa. Ako prvých volá chronických pacientov. Systém nahlasovania aktuálne rieši, dnes by ho mal zverejniť. Podľa našich informácií má BSK ambíciu mať vlastný registračný formulár.

Očkovanie proti COVID-19

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM