KAW Správy Samospráva

Veľká vec sa podarila: Na Národnom futbalovom štadióne denne zaočkujú až 2 500 ľudí + VIDEO

Vakcíny sa budú podávať zatiaľ iba cez víkendy. Očkovanie bude zabezpečovať 12 lekárov, šesť zdravotných sestier a dobrovoľníci.

Zdroj: TASR/Martina Kriková

Podarila sa skvelá vec. Na Národnom futbalovom štadióne (NFŠ) sa bude od soboty vo veľkom očkovať. Za jeden deň by mohlo očkovanie podstúpiť až 2 500 obyvateľov Bratislavského kraja, vrátane okresov Malacky, Senec a Pezinok. V pláne je podať vakcínu až 4 ľuďom za minútu. Informoval o tom predseda BSK Juraj Droba na dnešnej (11. 3.) tlačovej besede.

Zatiaľ iba cez víkend

Očkovanie sa uskutoční v moderných konferenčných priestoroch NFŠ. Prihlásiť sa na očkovanie bude dať cez systém NCZI, kde dostanete presný termín. Požiadavku môžete zadať cez portál korona.gov.sk.

Zatiaľ sa ráta s očkovaním cez víkendy, od 8.00 do 18.00 hodiny. Keď bude dostatok vakcín, tak aj viac dní v týždni.

Prevádzkovateľom veľkokapacitného očkovacieho centra bude BSK, ktorý zastrešuje zdravotnícky a ostatný personál ako administrátorov, navigátorov, či technikov, zároveň technické a materiálne vybavenie, certifikácie, zápis do registrov, či administratív­ne úkony.

Bezpečný priestor

„Župa sústredila posledné mesiace všetku svoju pozornosť práve na očkovanie. Som hrdý, že v kraji budeme mať očkovacie centrum, ktoré bude bezkonkurenčné čo sa týka kvality i vybavenia. Príprava bola mimoriadne náročná, ale som hrdý na župný tím, že sme túto odvážnu myšlienku dokázali dotiahnuť do realizácie. Zároveň ďakujem zástupcom NFŠ, ktorí nám ponúkli nielen priestor, ale aj služby na špičkovej úrovni,“ priblížil Juraj Droba.

Na očkovanie si treba doniesť občiansky preukaz alebo kartičku poistenca a COVID PASS (SMS alebo e-mail). Na NFŠ sa zdržíte 25 – 30 minút. Potom zostáva už len čakať na novú SMS-ku na preočkovanie.

Náklady na vybudovanie a prevádzku zatiaľ v plnej výške znáša BSK. Zdravotné poisťovne budú refundovať úhradu za zdravotný výkon očkovania a refundáciu režijných nákladov prisľúbilo aj ministerstvo zdravotníctva. "Vstupné náklady predstavujú približne 50-tisíc eur. Pri plnej prevádzke dosiahnu týždenné náklady približne 20-tisíc eur. Za tieto peniaze poskytneme našim obyvateľov nadštandardné, bezpečné a komfortné očkovacie centrum, jediné svojho druhu na Slovensku,“ ozrejmila Patrícia Mešťan, riaditeľka Úradu BSK.

Očkovanie bude zatiaľ zabezpečovať 12 lekárov, šesť zdravotných sestier a dobrovoľníci.

Očkovať sa bude vakcínami AstraZeneca, ktoré dodáva Ministerstvo zdravotníctva SR. V súčasnosti na Slovensku podľa aktualizovanej stratégie podáva táto vakcína ľuďom do 70 rokov.

Na TOMTO linku nájdete podrobné odpovede na najčastejšie otázky o očkovaní na NFŠ.

Veľkokapacitné očkovacie centrum na Národnom futbalovom štadióne
5
Galéria
Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM