KAW Rôzne Správy

VIZUALIZÁCIE: Na Kamzíku vyrastú nové domčeky. Aké služby ponúknu?

Súčasťou projektu je revitalizácia momentálne neprístupného lesníckeho arboréta, kde rastú rôzne pre lesopark netypické stromy.

Ilustračný obrázok k článku VIZUALIZÁCIE: Na Kamzíku vyrastú nové domčeky. Aké služby ponúknu?
6
Galéria
Zdroj: Mestské lesy v Bratislave

V rekreačnom areáli Kamzík vyrastie nové infocentrum. Slúžiť bude ako zázemie pre kurzy ekovýchovy. Súčasťou prác, ktoré aktuálne rozbiehajú Mestské lesy v Bratislave (MLB), je aj obnova lesníckeho arboréta.

Nové infocentrum

Bratislava24 sa podarilo zistiť, kde infocentrum bude stáť. Aktuálne je na jeho budúcom mieste stará chata. „Bude to pod Koliba Expo v areáli arboréta,“ prezradil zástupca riaditeľa MLB Marek Páva.

Stavba infocentra teda nahradí spomínanú pôvodnú chatu v havarijnom stave. „Nové stavby budú poskytovať moderné priestory pre deti z bratislavských škôl, ktoré tu absolvujú environmentálne kurzy pod vedením našich lektorov. Rovnako tu budú prebiehať školenia a odborné stretnutia z oblasti lesníctva a ochrany prírody. Ponuka kurzov bude určená pre laickú ako aj odbornú verejnosť,“ opisujú MLB činnosť infocentra.

Zážitky v prírode

Environmentálna výchova je už roky dôležitá súčasť činnosti Mestských lesov. Programy lektorov ako Vtáctvo na Železnej studničke, Žabí princovia, Netopiere, Včely a mnohé ďalšie absolvujú každý rok tisíce detí. Prírodu tak zážitkovo spoznávajú priamo v lesoparku.

Súčasťou projektu je revitalizácia momentálne neprístupného lesníckeho arboréta, kde rastú rôzne pre lesopark netypické stromy.

Po dokončení tu budú môcť návštevníci obdivovať napríklad jedľu, tis, cypruštek či dreviny klasické ako javor, jelša a breza. Dosadené budú aj nové stromy.

„Na Kamzíku sa obnoví lesnícke arborétum a zároveň vznikne moderný priestor pre deti, kde budú mať možnosť spoznávať prírodu s pomocou našich lektorov ekovýchovy. Mám radosť, že sa nám podarí návštevníkom lesoparku sprístupniť ďalší verejný priestor, ktorý bol dlhé roky uzavretý a chátral. Ak pôjdu práce bez komplikácií, očakávame začiatok prevádzky infocentra koncom roku 2022,“ uviedol riaditeľ organizácie MLB Matej Dobšovič.

Malý Slavín

V rovnakom čase začínajú Mestské lesy aj s realizáciou ďalšieho projektu, ktorým je komplexná rekonštrukcia areálu Malý Slavín medzi Račou a Mariankou. Altánok v zlom technickom stave bude nahradený novým, svetlejším, ktorým sa zároveň zväčší súčasná kapacita priestoru. Okrem obnovených ohnísk pribudnú aj nové futbalové bránky, oživí sa existujúci ping-pongový stôl a zrevitalizuje sa okolie studničky. Práce by mali byť hotové do 15. júna 2021.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM