KAW Rôzne Správy

Mláďatá zvierat v lese vzbudzujú nehu. Dotyk človeka ich však môžete zabiť!

Ak by ste mali pri stretnutí s takýmto „osamelým“ drobcom pocit, že mu musíte pomôcť a dostať ho do bezpečia, nerobte to!

Ilustračný obrázok k článku Mláďatá zvierat v lese vzbudzujú nehu. Dotyk človeka ich však môžete zabiť!
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Práve teraz nastal čas, keď zvieratá vychádzajú zo skrýš a vyvádzajú na svetlo sveta nežné mláďatká. Výnimkou nie sú ani bratislavské mestské lesy a celé Malé Karpaty, kde s väčšou dávkou šťastia môžete natrafiť na mláďa daniela, diviaka či zajaca.

Mláďatká nezachraňujte

Ak by ste mali pri stretnutí s takýmto „osamelým“ drobcom pocit, že mu musíte pomôcť a dostať ho do bezpečia, nerobte to! S najväčšou pravdepodobnosťou je jeho mama nablízku a odskočila si len zohnať niečo pod zub. Podľa slov odborníkov je najmä u jelenej zveri bežné, že matky ich nechávajú aj dlhšiu dobu samé.

Mláďatá sú v bezpečí, pretože ešte nemajú taký silný pach, ktorý by prilákal predátorov, zároveň vďaka sfarbeniu splývajú s prostredím.

Mláďat sa teda rozhodne nedotýkajte, pretože reakcia jeho matky na váš pach by mohla byť taká, že svojho potomka odvrhne.

V lese je tiež potrebné sa stíšiť, nebyť hluční a svojich psov mať vždy na vôdzke. „Aj maličký pes veľkosti jazvečíka dokáže roztrhať či uštvať dospelú srnku, tobôž mláďa,“ upozorňujú Mestské lesy v Bratislave.

OPATRNE. V LESE SA RODIA MLÁĎATÁ 🦌🦅🐦 Na jar sa v prírode rodia mláďatá vtákov a cicavcov. Až približne do polovice mája...

Posted by Mestské lesy v Bratislave on Monday, March 15, 2021

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM