Správy Samospráva

Záujem o bratislavskú prírodu mimoriadne vzrástol: Mestské lesy preto menej ťažia

Pandémia zdôraznila dôležitosť lesov pre kvalitu života v hlavnom meste.

Ilustračný obrázok k článku Záujem o bratislavskú prírodu mimoriadne vzrástol: Mestské lesy preto menej ťažia
5
Galéria
Zdroj: Mestské lesy v Bratislave

V roku 2020 skokovo narástol počet návštevníkov lesoparku. Peších turistov, bežcov či cyklistov pribudlo zhruba trojnásobne.

Citlivejšie

„Vzhľadom na výrazne vyššiu návštevnosť počas pandémie bolo naším cieľom maximálne spríjemniť návštevníkom pobyt v lese. To sa týkalo aj citlivejšieho prístupu k ťažbe dreva, nakoľko lesné cesty sú zároveň turistickými a cyklistickými trasami, ktoré sme nechceli poškodiť. V prípade nepriaznivého počasia, kedy v podmáčanom teréne hrozilo poškodenie, sme ťažbu opakovane pozastavili,“ uviedol riaditeľ organizácie Mestské lesy v Bratislave (MLB) Matej Dobšovič.

Ročný prírastok dreva v mestských lesoch je približne 18-tisíc m³, čo je aj teoretické maximum ťažby, ak sa na lesy pozerá čisto z hospodárskeho hľadiska. Vzhľadom na dôležitý rekreačný rozmer je tento limit výrazne znížený na maximálny objem 5-tisíc m³. V roku 2020 sa zrealizovala ťažba dreva v objeme 3 023 m³ ( tzv. úmyselná ťažba) a spracovanie spadnutých stromov 794 m³ (tzv. náhodná, kalamitná ťažba). Spolu teda 3 817 m³. Ide o najnižší vyťažený objem dreva v histórii MLB.

„Ťažbu dreva vyznačujú naši lesníci v spolupráci s ochranármi. Priamo v teréne tak zohľadňujeme rôzne pohľady na les a dopad ťažby na rekreáciu či ochranu prírody. Na Slovenské pomery sa jedná o jedinečnú a konštruktívnu spoluprácu s cieľom pristupovať k lesu čo najcitlivejšie,“ vysvetlil zástupca riaditeľa organizácie MLB Marek Páva.

Mestské Lesy v Bratislave teda drevo ťažia, ale v porovnaní s minulosťou aj s okolitými subjektami, vo výrazne nižších objemoch.

Zonácia

„Postupujeme aj podľa platnej zonácie, ktorá vyčlenila polovicu územia našich lesov bez hospodárskej ťažby dreva, čo je väčší pomer ako v národných parkoch. V týchto Zónach Kľudu len spriechodňujeme turistické a cyklistické trasy, kosíme lúky a udržiavame rekreačný mobiliár ako lavičky či altánky,“ dodal Marek Páva.

Podľa neho bude vďaka tomuto kombinovanému spôsobu možné v nasledujúcich desaťročiach sledovať postupné zmeny a vnímať rozdiely medzi lesmi, v ktorých človek nezasahuje a lesmi, v ktorých hospodári uvážlivý lesník, s úmyslom zanechať za sebou odkaz o jeho vnímaní ideálu rekreačného lesa.

Na tejto stránke nájdete mapové vyznačenie miest, na ktorých prebiehala ťažba v roku 2020, ako aj ucelené dáta o ťažbe, mapové vyznačenie Zón kľudu, či ťažbu z roku 2019.

Prečítajte si aj:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM