KAW Správy Samospráva

VIZUALIZÁCIE: Bývalý erotický salón v Sade J. Kráľa čaká premena. Čo ponúkne Bratislavčanom?

Plánovaná rekonštrukcia stavbe prinavráti nielen dôstojnosť, ale aj nadčasovú architektúru minulého storočia.

Ilustračný obrázok k článku VIZUALIZÁCIE: Bývalý erotický salón v Sade J. Kráľa čaká premena. Čo ponúkne Bratislavčanom?
Zdroj: MIB

Zanedbaná budova v Sade Janka Kráľa sa premení na gastroprevádzku, ktorá bude slúžiť všetkým návštevníkom parku. Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB) predstavil architektonickú štúdiu, ktorá približuje detaily plánovanej rekonštrukcie.

Obnova budovy z 80. rokov, ktorú vlani kúpilo hlavné mesto, je súčasťou plánu zatraktívniť a vkusne zrevitalizovať Sad Janka Kráľa. Kvalitné verejné priestranstvá zvýšia celkovú bezpečnosť v parku a ponúknu ľuďom nové možnosti, ako tráviť voľný čas.

Obnova odštartuje v lete

Modernistickú budovu uprostred sadu, kde bolo dlhé roky sídlo najznámejšieho nočného klubu, projektoval v 80. rokoch uznávaný architekt Ferdinand Konček.

Ako uvádza MIB, plánovaná rekonštrukcia stavbe prinavráti nielen dôstojnosť, ale aj nadčasovú architektúru minulého storočia. „V budúcnosti tu vznikne gastroprevádzka, ktorá zaberie najväčšiu časť plochy. Ľudia tiež na tomto mieste nájdu bezbariérové verejné toalety. V budove vznikne aj zázemie pre Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS), kde budú skladové priestory či šatňa pre vystupujúcich,“ informoval Bratislava24 MIB.

Predbežne by sa mali prvé práce začať už v priebehu leta. Najväčšiu časť zaberú búracie práce v interiéri, ktorý predošlý vlastník rozdelil na viaceré menšie miestnosti. Pre novú funkciu budovy bude potrebné nanovo rozmiestniť vnútorné priečky. V pláne je aj oprava strechy.

Odhadovaná hodnota rekonštrukcie je 600-tisíc eur bez DPH.

Prepojenie s parkom

Vďaka obnove pôvodnej presklenej fasády smerom do parku sa budova prepojí s okolitou zeleňou, a tiež vonkajším amfiteátrom. Ten počas leta naplno využíva BKIS, ktoré v parku organizuje množstvo podujatí pre deti či dospelých. „V budúcnosti toto miesto ešte viac ožije a ľudia sem budú môcť prísť či už za dobrým jedlom alebo kultúrou,“ uvádza magistrát.

Na fasádu pod biely spišský travertín sa vráti pôvodný keramický obklad, ktorý v 90. rokoch odstránil súkromný majiteľ počas necitlivej rekonštrukcie. Rovnako sa obnoví pôvodné presklenie smerom do parku, odstránia sa mreže a opraví sa fontána, ktorá je súčasťou stavby.

Občerstvenie

Na budúceho prevádzkovateľa gastroprevádzky prebehne transparentná súťaž s presne stanovenými podmienkami na ponuku pokrmov a nápojov, a tiež zariadenie interiéru.

„Architekti totiž pripravujú len holopriestor s funkčným technickým zázemím a na základe schválenej štúdie bude vypracovaný dizajn manuál, podľa ktorého bude budúci nájomca postupovať. Nájomca však bude mať možnosť dotvoriť si interiér a vlastnú atmosféru. V prípade záujmu by sa mali dať tieto priestory prenajímať na súkromné akcie, ako sú semináre, oslavy, či kultúrne vernisáže,“ informuje MIB.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM