Kultúra

Vincent Hložník by mal sto rokov: Diela umelca vystavujú v Slovenskom rozhlase aj v Klariskách

Hložník bol zakladateľom slovenskej modernej grafiky. Osobitné postavenie v jeho tvorbe mala ilustrácia, čo dokumentuje vyše tristo kníh, ktoré ilustroval.

Ilustračný obrázok k článku Vincent Hložník by mal sto rokov: Diela umelca vystavujú v Slovenskom rozhlase aj v Klariskách
6
Galéria
Zdroj: TASR

Vincent Hložník vystavoval na mnohých samostatných aj kolektívnych výstavách doma aj vo svete. V jeho dielach – obrazoch, grafikách, ilustráciách, vitrážach aj plastikách sa opakovane objavuje téma hľadania zmyslu ľudskej existencie, podstaty bytia človeka a jeho postavenia vo svete. Inšpiráciu čerpal zo svojich snov, intelektuálneho zázemia, ale aj z každodenného života, čo robí jeho diela stále príťažlivé – plné emócií, ľudských zážitkov a pravdivosti.

Pocta umelcovi v Slovenskom rozhlase

VH – 100 obrazov je názov multimediálnej výstavy, ktorú v deň 100. výročia umelcovho narodenia ju otvorili v Slovenskom rozhlase v Bratislave ako poctu výnimočnému maliarovi.

Stovka obrazov a grafických listov z rôznych období tvorby Vincenta Hložníka je nainštalovaná na troch poschodiach rozhlasovej obrátenej pyramídy. Ide o kolekciu diel, ktoré v roku 1993 umelec daroval pri príležitosti vzniku Slovenskej republiky na Národný poklad SR. Doteraz ich spravovala Matica slovenská.

Dlhodobá expozícia na 6., 7. a 8. poschodí budovy Slovenského rozhlasu prináša všetky dôležité tematické okruhy a významové akcenty Hložníkovej maliarskej tvorby. Rozdelené sú do desiatich okruhov, ktoré sú prezentované prostredníctvom QR kódov.

Okruhy ako napríklad Chápanie zmyslu existencie, Ajhľa, človek, Postavenie človeka v jeho svete, Motív apokalypsy či Don Quijote – smutný bojovník sprevádzajú návštevníka výstavou a dávajú mu predstavu o dôležitých aspektoch umelcovej tvorby, jeho filozofických východiskách i ľudských mravných princípoch.

Matica slovenská poskytla verejnoprávnemu rozhlasu a televízii Hložníkove obrazy na jeden rok.

Výstava v Klariskách

Vystavované diela v kostole Klarisky (26 originálnych návrhov) vznikli v rokoch 1970 – 1971. V štyri metre vysokých vitrážach Hložník s hlbokou znalosťou výtvarne interpretoval starozákonné a novozákonné výjavy, ktoré patria k mimoriadnym dielam jeho tvorby.

Zaujímavé je, že 7 týchto originálnych návrhov náhodne našiel Mons. Rudolf Maslák, zberateľ umenia, v stavebnom odpade v pivnici starého kostola.

Vzácne diela sa podarilo zachrániť a v spolupráci s Katedrou reštaurovania VŠVU v Bratislave, v Ateliéri reštaurovania výtvarných diel vytvorených na papieri, pod vedením prof. Borisa Kvasnicu, zreštaurovať a uchovať pre ďalšie generácie. Kurátorom a odborným garantom oboch výstav je prof. Ľudovít Petránsky, ktorý je aj autorom katalógu k výstave Vincenta Hložníka.

Výstavu pripravila Art Galéria Schürger a OZ Umenie pre radosť v spolupráci s Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom. Expozíciu originálnych návrhov autorových vitráži pre kostol v Zborove nad Bystricou v tejto podobe uvidí verejnosť po prvýkrát. Výstava v kostole Klarisky bude pre verejnosť otvorená do 4. novembra každý deň od 10:00 do 18:00 hod.

Výstava obrazov V. Hložníka
6
Galéria
Zdroj: TASR

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: Bratislava.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM