Kultúra

Do Bratislavy sa chystá svetoznáma husľová hviezda Shlomo Mintz

Na koncerte zaznejú diela svetovej literatúry pre husle a klavír od Debussyho, Francka, Brahmsa a dokonca aj vlastná tvorba samotného Shloma Mintza.

Ilustračný obrázok k článku Do Bratislavy sa chystá svetoznáma husľová hviezda Shlomo Mintz
Zdroj: bratislava.dnes24.sk

Organizátorom jedinej vzdelávacej iniciatívy svojho druhu na Slovensku, projektu „Majstrovské kurzy svetových husľových virtuózov“ sa podaril ďalší obrovský úspech. Naše najsľubnejšie mladé talenty v hre na husliach príde podporiť jeden z najžiadanejších svetových interpretov klasickej hudby – fenomenálny Shlomo Mintz.

Jedinečný koncert

Izraelský husľový virtuóz, spolupracujúci ako sólista a dirigent s najprestížnejšími orchestrami sveta, sa predstaví 24. októbra v Bratislave pred študentami aj vlastným recitálom s doprovodom vynikajúceho klaviristu Itamara Golana. Mimoriadne žiadaná hudobná udalosť bude otvorená aj pre širokú verejnosť.

Limitovaný počet vstupeniek je možné získať za mimoriadnu, dotovanú sumu 5 eur. Tieto podmienky pre edukačný projekt v réžii Komorného orchestra Sinfonietta Bratislava sa podarilo vytvoriť vďaka podpore od Nadácie VÚB a Fondu na podporu umenia.

Návšteva Shloma Mintza v Bratislave, ktorá je plne hradená z prostriedkov Nadácie VÚB ako aj z verejných zdrojov vďaka Fondu na podporu umenia, začne vo štvrtok 24. októbra o 19:00 hod. sólovým recitálom v priestoroch Veľkého evanjelického kostola na Panenskej ulici. Na koncerte, počas ktorého zaznejú diela svetovej literatúry pre husle a klavír od Debussyho, Francka, Brahmsa a dokonca aj vlastná tvorba samotného Shloma Mintza, bude svetovú jednotku sprevádzať jeho spolupracovník, vynikajúci izraelský klavirista Itamar Golan. Vstupenky na koncert v rámci tejto vzdelávacej iniciatívy je možné získať za dotovanú sumu 5 eur prostredníctvom siete Ticketportal.

Kto je Shlomo Mintz

Izraelčan Shlomo Mintz patrí medzi absolútnu špičku súčasných interpretov klasickej hudby. Svojimi kolegami, odbornou verejnosťou a aj publikom po celom svete ja uznávaný pre svoju vrodenú muzikálnosť, hraničiacu s genialitou, štylistickú všestrannosť a bezchybnú techniku. Umelec sa narodil v Moskve a v útlom detstve s ním rodičia emigrovali do Izraela. Tam sa jeho výnimočného talentu chopili uznávaní pedagógovia, ktorí ho nasmerovali k legendárnemu Isaacovi Sternovi. Pod jeho patronátom začal Mintz študovať na prestížnej hudobnej škole Julliard v New Yorku, kde bol žiakom Dorothy DeLay a už v 18 rokoch absolvoval svoje prvé turné po koncertných sálach Európy, ktoré si vyslúžilo okamžite mimoriadne ohlasy.

Shlomo Mintz sa od svojej mladosti a počas svojej celej kariéry stretával na pódiách s takými zvučnými menami v oblasti klasickej hudby ako Mstislav Rostropovich, Itzhak Perlman, Zubin Mehta, Giulini, Riccardo Muti, Yuri Temirkanov či Ida Haendel. Hosťoval vo filharmonických orchestroch napr. V New Yorku, Philadelphii, Chicagu, Berlíne či Viedni.

Už v 18 rokoch nastúpil aj na paralelnú profesijnú dráhu dirigenta a počas svojho života do dopracoval až na taktovku takých orchestrov ako Royal Philharmonic v Londýne, Israel Philharmonic či NHK Symphony v Japonsku. Dnes 62-ročný všestranný hudobný umelec sa začal v ostatných rokoch venovať aj skladateľskej činnosti a jeho diela pútajú vo svete čoraz väčšiu pozornosť.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM