Kultúra

Víkend otvorených parkov a záhrad poodhalí bežne neprístupné parky a záhrady

Súčasťou programu je opäť prezentácia aj nových a obnovených parkov a záhrad, ako Športparku Jama, Gaštanice na Kolibe, Parku Novej Cvernovky či Panorama Parku.

Ilustračný obrázok k článku Víkend otvorených parkov a záhrad poodhalí bežne neprístupné parky a záhrady
10
Galéria
Zdroj: TASR

Európa záhrad je názov hlavnej témy X. ročníka kultúrno-vzdelávacieho a dobrovoľníckeho podujatia Víkend otvorených parkov a záhrad, ktoré sa bude konať v dňoch 1. – 3. 6. 2018 ako súčasť Európskeho roka kultúrneho dedičstva 2018.

Kvetinová cyklojazda

Víkend otvorených parkov a záhrad umožňuje ľuďom spoznať obľúbené miesta záhradného umenia našej krajiny netradičným spôsobom, či nahliadnuť do bežne neprístupných parkov a záhrad.

Pozvánka na X. ročník podujatia v Bratislave sa bude konať vo forme netradičnej Kvetinovej cyklojazdy. Vo väčších mestách monarchie, kde fungovali cyklistické spolky, bolo začiatkom 20. storočia zvykom organizovať kvetinové sprievody na dvojkolesových „tátošoch“, ktoré slúžili na popularizáciu cyklistiky. Takéto sprievody sa konávali i v Bratislave.

V spolupráci s Cyklokoalíciou a ďalšími partnermi pripravil Národný Trust n.o. Kvetinovú cyklojazdu na piatok 1. júna 2018 so začiatkom o 17:30 hod. na Kamennom námestí. Lektorované prehliadky a zaujímavý program je pre návštevníkov podujatia v Bratislave pripravený na sobotu 2. júna a nedeľu 3. júna 2018 v 23 loka­litách.

Hlavný infopult podujatia a zaujímavý program s hudobnou produkciou či ochutnávkou vín je počas oboch dní víkendu pripravený v Rómerovom dome na Zámočníckej 10 v Bratislave.

Otvorené parky

Súčasťou programu v Bratislave je opäť prezentácia aj nových a obnovených parkov a záhrad, ako napríklad Športparku Jama, Gaštanice na Kolibe, Parku Novej Cvernovky či Panorama Parku, v ktorom si okrem iného bude možno vychutnať dobré jedlo a kávu pri tónoch príjemnej hudby.

Svoje brány opäť otvára záhrada Veľvyslanectva Ruskej federácie, či obľúbená Kochova záhrada. Prírodnú záhradu, projekt mestských včiel, ako aj priestory samotnej vily bude prezentovať Green Foundation so svojimi partnermi v Nadačnej vile „Búdka 22“.

Pre tých, ktorí hľadajú pokoj alebo priestor pre meditácie, organizátori odporúčajú návštevu Františkánskej kláštornej záhrady, Bratislavskej kalvárie alebo tajomnej Lurdskej jaskyne. Bratislavskú Kalváriu na Kalvárskom vrchu opatruje s podporou Bratislavskej arcidiecézy KZ Sprevádzajúci – pútnické bratstvo, ktorému sa v máji 2018 podarilo otvoriť obnovenú hornú časť krížovej cesty.

Posedenie v tráve

Pre rodiny s deťmi a záujemcov o „posedenie v tráve“ odporúča hlavný organizátor navštíviť komunitnú záhradku Cyklokuchyne na Tyršovom nábreží pod Starým mostom, Sad Janka Kráľa, areál Mičurinu ale i Prüger-Wallnerovu záhradu pri Horskom parku.

V poslednej menovanej záhrade, v ktorej jej majitelia kedysi pestovali ovocie i zeleninu pre hotel Carlton a Savoy, sa i tento rok bude konať súťaž o najlepšiu ovocnú bublaninu.

Architektonicky zaujímavý dom so záhradou známej sochárky a šperkárky Erny Masarovičovej a Štefana Kissoczyho z obdobia rannej moderny v rámci podujatia predstaví ich dcéra – sochárka Katarína Kissoczy. Pre návštevníkov je tu okrem samotnej prehliadky domu a záhrady pripravený aj zaujímavý program ako napríklad ukážky zvárania v ateliéri či jazzový koncert Matúša Jakabčica, Juraja Grigláka a Mariána Ševčíka či výstava fotografií známeho fotografa Mira Švolíka.

Príbehy o duchoch a bosorkách

Sprievodcovia – dobrovoľníci predstavia ako dôležitú súčasť kultúrneho a prírodného dedičstva Bratislavy aj vilu s historickým parčíkom, ktoré boli vybudované v r. 1942 pre riaditeľa vtedajšej Dynamitky v lokalite Jurajov dvor.

Pozriet si budete môcť aj podhradie s jeho príbehmi o duchoch a bosorkách či francúzsku barokovú záhradu na severnej terase Bratislavského hradu a pripravené budú aj prehliadky netradičného skalného útvaru Skalného nosa na Zuckermandli s kopou sladkých prekvapení.

V rámci podujatia bude prezentovaná aj bývalá slávna záhrada rodiny Pálffyovcov či unikátna Lisztova záhrada, kde je pre návštevníkov okrem samotných prehliadok pripravený aj zaujímavý kultúrny program – divadelné predstavenie pre deti Bratia Grimmovci či hudobné vystúpenie kapely pod vedením Erika Rothensteina.

Ukážky aranžovania kvetov, Cirkusová škola, francúzske šanzóny, hudobná skupina Mince vo fontáne či čítanie literatúry sa budú konať v sobotu 2. júna 2018 v Letnej čitárni U červeného raka, ktorá dnes tvorí zelenú oázu v historickom centre Bratislavy. Pre všetkých súťažechtivých návštevníkov je pripravené ďalšie kolo súťaže „Poďte s nami do záhrady!“.

Zoznam všetkých zapojených parkov a záhrad, spolu s programom podujatia nájdete TU.

Podujatie sa koná pod záštitou ministerky kultúry SR p. Ľubici Ľaššákovej, ministra životného prostredia SR p. Lászla Sólymosa a primátora hl. mesta SR Bratislavy p. Iva Nesrovnala.

Víkend otvorených parkov a záhrad 2017
17
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM