Rôzne

0 euro souvenir s Bratislavským hradom ide do predaja aj s „malou“ chybičkou krásy

Na 0 Euro Souvenir bankovku sa dostal aj Bratislavský hrad! Bankovku si budete môcť zakúpiť počas Bratislavských zberateľských dní.

Ilustračný obrázok k článku 0 euro souvenir s Bratislavským hradom ide do predaja aj s „malou“ chybičkou krásy
3
Galéria
Zdroj: Euro Souvenir Slovensko

Suvenírový a zberateľský fenomén pochádzajúci z Francúzska sa dostal už aj na Slovensko. Po pamätníku Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici a Hrade Červený kameň má „svoju“ bankovku aj Bratislavský hrad.

Malé faux pas

EuroSouvenirSlo­vensko predstavil novú zberateľskú bankovku s vyobrazením Bratislavského hradu. „0 euro souvenir s Bratislavským hradom ide do predaja,“ oznámil na sociálnej sieti a priložil vizualizáciu zberateľskej bankovky.

Pri príprave ale zrejme zaúradoval tlačiarenský škriatok a pod Bratislavským hradom sa vyníma nápis Bratislavký hrad. Na sociálnej sieti na to upozornila známu stránku pozorná Ivana. Reakcie na seba nenechali dlho čakať: „Kúpiš si za prachy nulovú hodnotu a ešte je to spackaný sh*t, welcome to Slovakia,“ okomentovala bankovku Barbora.

Či je „vadná“ bankovka len jedna, alebo je taká celá 5-tisícová séria, zatiaľ známe nie je.

Turisti aj zberatelia si bankovku s Bratislavským hradom budú môcť zakúpiť na 15. ročníku Bratislavských zberateľských dní (BZD), ktoré sa budú konať 1. – 2. júna v Inchebe. Bankovku bude možné kúpiť výhradne prostredníctvom dvoch špeciálnych bankomatov za cenu 2 eurá. Bankomaty budú umiestnené vo vstupnej hale za hlavným vchodom.

Ako pravá

Euro Souvenir bankovka je vyrobená zo 100 % bavlneného papiera používaného pri výrobe pravých euro bankoviek. Bankovka obsahuje množstvo ochranných prvkov ako pravé bankovky a každá je originál.

Jedná sa pritom o jediný suvenír, ktorého hodnota časom narastá. Prvé série z roku 2015 a 2016 sa predávajú v cenách od 5 – 60 eur.

Hlavnou filozofiou je podpora turizmu a zachovania kultúrneho dedičstva krajín Európy. Na Euro Souvenir bankovkách sú zobrazované najvýznamnejšie kultúrne a historické pamiatky, alebo zaujímavé turistické miesta Európy. Turisti a zberatelia navštevujú jednotlivé lokality zapojené do tohto konceptu s cieľom skompletizovať si svoju zbierku 0 euro bankoviek.

Predaj týchto bankoviek predstavuje pre kultúrne a historické pamiatky významný príjem. Takto získané finančné prostriedky môžu následne použiť na svoju obnovu, údržbu a prevádzku.

Na 0 Euro Souvenir bankovku sa určite dostane ešte Dóm sv. Alžbety v Košiciach a v príprave sú aj ďalšie zaujímavé lokality.

zdroj: EuroSouvenirSlo­vensko, Zomri

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM