Kultúra

Hrad Červený Kameň má svoju vlastnú bankovku

Zaujímavý a netradičný suvenír si môžu návštevníci Červeného Kameňa kúpiť v pokladni hradu.

Ilustračný obrázok k článku Hrad Červený Kameň má svoju vlastnú bankovku
Zdroj: Nunofia s.r.o.

Hrad Červený Kameň, ktorý patrí medzi najnavštevovanejšie hrady Slovenska, si pripravil pre svojich návštevníkov lákavú a unikátnu novinku. Okrem množstva zaujímavých podujatí, ktoré v priebehu roka vo svojich priestoroch pre návštevníkov organizuje, bude mať ako prvý spomedzi slovenských hradov vlastnú suvenírovú bankovku.

Bankovka ako suvenír

Červenému Kameňu sa tak dostala česť byť zvečnený na bankovke popri ďalších významných hradoch a zámkoch Európy, ktoré už svoju bankovku majú. Hrad sa na euro souvenir bankovke krásne vyníma.

Tak, ako suvenírová bankovka s Pamätníkom SNP, aj tá s Hradom Červený kameň je vyrobená na 100% bavlnenom papieri, ktorý sa používa pri výrobe pravých bankoviek. Obsahuje množstvo ochranných prvkov používaných pri pravých bankovkách, ako je mikrotlač, ochranný pásik, sútlačová značka, vodotlač, UV ochranné prvky a mnohé ďalšie.

Je veľká ako 20 euro bankovka a farebne je ladená ako 500 euro bankovka. Nie je určená do peňažného obehu a preto obsahuje prvky, kvôli ktorým ju neprijme žiadny automat ani počítačka bankoviek.

Podporí turizmus

Koncept vydávania 0 euro souvenir bankoviek pochádza z Francúzska, kde ho v roku 2015 vytvoril Richard Faille v spolupráci s Národnou bankou Francúzska. Hlavnou filozofiou je podpora turizmu a propagácia významných kultúrnych a historických pamiatok v rámci Európy, ktoré predajom tohto suveníru môžu získať dodatočné prostriedky na svoju prevádzku, údržbu a renováciu. Priamo sa tak koncept podieľa na zachovaní kultúrneho dedičstva Európy.

Predaj bankovky s Hradom Červený Kameň sa začal v sobotu 19. mája. Do predaja sa dostalo 4000 ks z celkového počtu 5000 ks.

Kvôli propagácii hradu aj za hranicami Slovenska, smeruje 1000 ks bankoviek do zahraničia, kde budú predávané prostredníctvom vybraných partnerov. Návštevníci si budú môcť bankovku zakúpiť v pokladni hradu za 2 eurá. Predaj bude vzhľadom na veľký záujem, tak ako pri 0 euro souvenir bankovke s Pamätníkom SNP, opäť limitovaný.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM