ESL Správy Samospráva

Vedeli ste, že táto plocha medzi panelákmi je námestím? Má sa zmeniť na krásny priestor

Samospráva sa pýtala ľudí, ako by malo vyzerať Námestie Republiky.

Ilustračný obrázok k článku Vedeli ste, že táto plocha medzi panelákmi je námestím? Má sa zmeniť na krásny priestor
Zdroj: Facebook.com/Petržalka

Mestská časť Bratislava-Petržalka robila výskum o tom, ako vnímajú Námestie Republiky Petržalčania. Pristúpila k tomu preto, že evidovala požiadavky na zmenu tohto priestoru. Výskum pripravili a zrealizovali členovia občianskeho združenia PUNKT.

Potenciál

„Námestie Republiky je obrovským priestorom v srdci Petržalky s veľkým potenciálom do budúcnosti. Našou víziou je obnoviť určený priestor pre Petržalčanov čo najlepšie a najefektívnejšie. Pri akejkoľvek revitalizácií je to samozrejme vždy otázka kompromisov, lebo čím viac ľudí, tým viac požiadaviek. Preto som rád, že sa do procesu zapojili Petržalčania žijúci v okolí, ale aj odborná verejnosť, ktorá sa na priestor dokáže pozrieť nezaujato a odborne,“ uviedol starosta Petržalky Ján Hrčka.

Ako ukázal prieskum, mnohí Petržalčania by privítali, keby sa priestor zmenil.

„Kým som nevidel na FB post o tejto ankete, tak som námestie ani nevnímal ako nejakú relevantnú plochu. Bol to pre mňa skôr taký prázdny priestor, okolo ktorého chodím, keď idem do plavárne, na nákup alebo popri ramene na bicykli,“ uviedol jeden z mladých respondentov prieskumu.

Proces

Členovia občianskeho združenia Punkt realizovali analýzu dostupných dát o oblasti, zhromaždili koncepčné dokumenty o území, plánované projekty, vytvorili zoznam zainteresovaných aktérov, ktorých sa revitalizácia dotkne alebo majú vplyv na dianie v území. V rámci mapovania súčasného stavu pripravili dotazníkový prieskum a telefonické rozhovory so zástupcami rôznych skupín obyvateľov. Druhou fázou výskumu bolo hľadanie vízie budúcnosti. Do dotazníka sa zapojilo 1140 respondentov, dohromady prebehlo 21 štruktúrovaných rozhovorov, workshopu sa zúčastnilo viac ako 15 odborníkov.

„Veľký záujem o participatívny proces ukazuje, že obyvateľom na priestore námestia záleží. Väčšina z respondentov dotazníka mala k námestiu pozitívny vzťah, aj keď si ho stotožňujú s nudnou prázdnou plochou,“ uviedla hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

Budúcnosť

Námestie Republiky je jediným veľkým priestorom v Petržalke vo vlastníctve samosprávy, kde je možné usporadúvať väčšie kultúrne podujatia. Jediným prvkom infraštruktúry, ktorú námestie dnes ponúka, je skatepark. Samospráva zohľadní predstavy obyvateľov.

„Teraz ľudia vyhľadávajú multifunkčné záležitosti. Ja tiež idem do Auparku, kde viem toho viac vybaviť. Takže si myslím, že sústrediť viacero aktivít na jedno územie určite nie je na škodu. Takisto si môžem vybrať, keď zaprší nebudem v parku, ale pôjdem do plavárne, ale keď je pekne, tak si môžem vypiť kávičku aj vonku,“ povedal jeden z Petržalčanov v prieskume.

V lete sa námestie stáva neznesiteľnou horúcou plochou s nízkym trávnikom. Chýba mu voda, tieň, stromy, či vodozádržné opatrenia. Vzhľadom na generačnú skladbu na sídlisku sa v najbližších desaťročiach stane z Petržalky štvrť s viac ako tretinou obyvateľov vo veku 65+. V okolí námestia pôsobí množstvo organizácií, združení a iniciatív, ktoré sú ochotné aktívne sa zapojiť do tvorby programu na námestí. Plánovaná električková trať a nová výstavba v okolí postaví námestie do iného kontextu a zrejme zmení spôsob, akým sa dnes využíva.

Nasledujúcim krokom mestskej časti je spustenie verejnej, architektonickej súťaže v budúcom roku. Práve tá zadefinuje budúcu podobu Námestia Republiky.

Petržalka mení svoju tvár

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM