Eva Sládková Správy Samospráva

Ďalšia divoká výstavba v Petržalke? Hrozí výrub desiatok stromov, tvrdí poslanec

Lúka v Ovsišti na kraji lesíka v Starom Háji už nemá byť lúkou. Developer tam chce stavať. Ľudia sa búria.

Ilustračný obrázok k článku Ďalšia divoká výstavba v Petržalke? Hrozí výrub desiatok stromov, tvrdí poslanec
3
Galéria
Zdroj: Miroslav Dragun

Lúka na Gwerkovej ulici bola v ohrození už dávnejšie, no vtedy sa aktívnym občanom podarilo plánovanú výstavbu zastaviť. Dnes sa opäť boja, že prídu o jednu z posledných zelených plôch na okraji Starého hája. A podľa všetkého oprávnene.

Bytovky

„Tu, na okraji lužného lesa má vyrásť jedna 11-poschodová a druhá 5-psochodová bytovka. Pre mňa, ako Ovsišťana je to neprijateľné, pretože sa výrazne zníži kvalita života ľudí, ktorí tu bývajú. Je tu len úzka cesta, čiže doprava sa strašne skomplikuje a už teraz je tu ťažké aj zaparkovať,“ povedal pre Bratislava24 miestny poslanec Petržalky Miroslav Dragun. Vraví, že podľa neho je celý projekt na hrane súladu s územným plánom. Myslí si, že samospráva – či už mestská alebo miesta – by sa mala snažiť túto výstavbu zastaviť. Pozemok je však súkromným vlastníctvom staviteľa.

Výrub stromov

„Výstavbe navyše zase padne za obeť niekoľko desiatok stromov. Takéto zahusťovanie je jednoducho neprípustné. Pre mňa je nepochopiteľný prístup komisie územného plánu, výstavby a rozvoja v Petržalke na čele s kolegom Jozefom Vydrom, ktorá tento projekt odobrila. Koho záujmy háji?“ pýta sa Miroslav Dragun.

Jozef Vydra však vec uvádza na pravú mieru.

„Komisia územného plánu, výstavby a rozvoja sa oboznámila so zámerom výstavby bytového domu Habern Au a 11 členov z 12 prítomných hlasovalo za toto uznesenie: komisia žiada prednostu miestneho úradu, aby zabezpečil návrhy na vhodné využitie priestorov v rámci navrhovanej stavby pre účely mestskej časti,“ povedal Bratislava24 Jozef Vydra.

Dodal, že komisia teda nedala tomuto zámeru žiadne „požehnanie“, ako sa snažia tvrdiť niektorí ľudia, aj poslanci.

„Ani nemôže, nemá rozhodovaciu právomoc. Komisia je poradný orgán starostu,“ dodáva.

Stanovisko mesta

Zelenú môže tomuto projektu dať mesto Bratislava. Na facebooku sa už dlhšie šíria fámy.

„Dnes som sa dozvedela, že to je už schválené a schválil to primátor Vallo. Mesto vraj vydalo záväzné stanovisko a primátor nemal žiadne námietky, lebo všetko je už teraz v súlade s územným plánom. Je to nezvratné, nie je už žiadna šanca, niet sa čoho chytiť, aby sa to zastavilo,“ píše Anna.

Magistrát však opravuje, nie je to tak, ako si myslia čitatelia.

„V prípade stavby na Gwerkovej ide o stavbu na súkromnom pozemku, ku ktorej vydalo hlavné mesto stanovisko k investičnému zámeru. To nie je záväzné stanovisko mesta. Pred vydaním stanoviska, v procese posudzovania, bol investičný zámer niekoľkokrát upravovaný podľa požiadaviek odborných oddelení magistrátu (ide o stanovisko zo dňa 6.7.2020). Hlavné mesto v ňom stanovilo podmienky pre vypracovanie ďalšieho stupňa projektovej dokumentácie, a to dokumentácie pre územné rozhodnutie, ktorá bude podkladom pre vydanie záväzného stanoviska. Žiadosť o vydanie záväzného stanoviska hlavného mesta k tejto stavbe zatiaľ neevidujeme,“ napísala nám hovorkyňa mesta Katarína Rajčanová.

Stavať sa bude

Predseda komisie územného plánu, výstavby a rozvoja Jozef Vydra vraví, že na tomto mieste sa síce možno nebude stavať tento konkrétny projekt, ale niečo s najväčšou pravdepodobnosťou áno. Vyvracia totiž slová, že by šlo o nesúlad s územným plánom.

„Obyvatelia všeobecne, nielen v tomto prípade, si za 30 či 40 rokov zvykli na istý stav. Je jasné, že sa obávajú o zeleň. Riešením je náhradná výsadba a projekt zelených striech objektu. Parkovanie má byť takmer výhradne pod objektmi, takže zhoršenie parkovania je viac obava, ako reálna skutočnosť. Môže k tomu prísť, ale kto uprel právo na bývanie im, keď sa sťahovali do novopostavených bytových domov v okolí?“ odkazuje Jozef Vydra.

Petržalčania sú však nahnevaní a nemienia sa len tak vzdať. „Budem robiť všetko preto, aby sme tu výstavbu zastavili,“ dodal Miroslav Dragun.

Celá vec je však oveľa komplikovanejšia ako sa na prvý pohľad zdá, tvrdí Jozef Vydra. „Pracuje na tom aj stavebný úrad aj oddelenie územného rozvoja, lebo v hre je niekoľko zmien územného plánu, rovnako tak rôzne zámeny pozemkov a na danú oblasť sa už niekoľkokrát zastavilo územné konanie,“ uzatvára Jozef Vydra.

Tému budeme aj naďalej sledovať.

Vizualizácia projektu vo videu. 🛑⛔️🛑⛔️🛑🏢🏢🏢⛔️🛑⛔️🛑 ZASTAVÍME VÝSTAVBU 11. poschodovej bytovky v Ovsišti. Postaviť 11....

Posted by Miroslav Dragun - Som Petržalčan on Monday, November 9, 2020
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM