Rôzne Správy

V Starej tržnici sa koná charitatívna zbierka pre Ukrajinu. Doniesť môžete TIETO veci

Materiálna pomoc je tentoraz určená predovšetkým najzraniteľnejším osobám – matkám s malými deťmi.

Ilustračný obrázok k článku V Starej tržnici sa koná charitatívna zbierka pre Ukrajinu. Doniesť môžete TIETO veci
Zdroj: TASR/Daniel Veselský

Divadlo Nová scéna (DNS) a Slovenská humanitná rada organizujú v utorok 8. 3. v bratislavskej Starej tržnici charitatívnu zbierku a divadelné predstavenie Domov (kde je ten tvoj?) v prospech ľudí utekajúcich pred vojnou z Ukrajiny. Po celý deň od 9.00 do 19.00 hod. môže verejnosť prinášať materiálnu pomoc určenú predovšetkým najzraniteľnejším osobám – matkám s malými deťmi.

Čo doniesť?

Ako uviedol prezident Slovenskej humanitnej rady Peter Devínsky, zbierka Domov pre Ukrajinu je zameraná primárne na hygienické a dezinfekčné potreby, plienky, prenosné detské postieľky, detské fľaše, cumlíky, kaše a mlieko pre deti, ohrievače na mlieko, trvanlivé potraviny.

„Pôsobíme v utečeneckých táboroch, ktoré sú pod správou Migračného úradu Ministerstva vnútra SR, všetky veci, ktoré sa vyzbierajú, budú smerované tam. Samozrejme, nebránime sa pomoci aj iným ľuďom, ktorí budú potrebovať pomoc,“ dodal Devínsky.

Divadelné predstavenie

Organizátori zbierky garantujú, že dary budú najneskôr do troch dní odovzdané do rúk ľudí, ktorí to skutočne potrebujú. Ako protihodnotu ponúkajú darcom, ktorí prispejú do zbierky, pozvanie na divadelné predstavenie Domov (kde je ten tvoj?), ktoré sa uskutoční o 20.00 hod.

Inscenácia je v repertoári Novej scény necelé štyri roky, divadlo ňou reagovalo na utečeneckú krízu, ktorá zasiahla svet od roku 2015. „Keď sme ju pripravovali, chceli sme demýtizovať pojmy ako je migrant, utečenec alebo azyl, bola to situácia úplne iná, teraz sa, bohužiaľ, predstavenie stalo neuveriteľne aktuálne,“ povedal režisér Svetozár Sprušanský.

Predstavenie vzniklo dramatizáciou knižky dánskej spisovateľky Janne Tellerovej Vojna – predstav si, že by bola tu a zobrazuje, čím všetkým si prechádzajú ľudia, ktorí sú pre vojnový konflikt nútení opustiť svoje domovy. V inscenácii účinkujú Dávid Hartl a Michal Candrák.

Po predstavení bude nasledovať beseda s pracovníkmi Slovenskej humanitnej rady a Migračného úradu MV SR o ich bezprostredných skúsenostiach so situáciou na východnej hranici Slovenska a o konkrétnej pomoci utečencom.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM