Michaela Katonová Šport

Slovníček krasokorčuliarskych pojmov: Viete ktorý skok je najnáročnejší a prečo Salchow nebol vhodný pre ženy?

Ako každý šport, aj krasokorčuľovanie má svoj špecifický slovník. Jednotlivé povinné skoky majú rôznu náročnosť, nože na korčuliach musia byť špeciálne nabrúsené. Zorientovať sa v terminológii nám pomohla Felicitas Babušíková, predsedníčka výkonného výboru Slovenského krasokorčuliarskeho zväzu.

Ilustračný obrázok k článku Slovníček krasokorčuliarskych pojmov: Viete ktorý skok je najnáročnejší a prečo Salchow nebol vhodný pre ženy?
Zdroj: TASR

Keď vzniklo krasokorčuľovanie v dnešnom slova zmysle, vývoj bol veľmi rýchly. Zaujímavosťou je, že hoci skoky či rôzne figúry už existovali, kostýmy nie. Korčuľovalo sa v bežnom dennom oblečení. Muži mali na sebe nohavice a bundu, ženy dlhé sukne. Ako prvý sa v legínsoch predviedol Gilbert Fuchs a Sonja Heniová zaviedla veľkú novinku – krátku sukňu.

Slovníček pojmov

Krasokorčuliarske nože

Vyrobené sú z tvrdej ocele. Ich šírka je tri až štyri milimetre. Sú zahnuté tak, aby krasokorčuliari mohli vykonávať zložité obraty a prvky. Zabrúsené sú tak, že vznikajú dve hrany – vnútorná a vonkajšia, medzi nimi je dutina. Tieto hrany uľahčujú korčuliarovi ovládať jazdu a uskutočňovať otáčky a komplikovanejšie prvky. Špička má zúbky. Používa sa pri piruetách a odpichnutých skokoch.

Krátky program

Dĺžka trvania krátkeho programu u jednotlivcov ( mužov, žien, seniorov, juniorov) nesmie prekročiť dve minúty. Hudbu si krasokorčuliar volí sám.

Voľná jazda

Dĺžka trvania voľnej jazdy záleží od kategórie. Seniori muži korčuľujú päť minút, ženy štyri, juniori muži štyri minúty a juniori ženy tri minúty. Hudbu si vyberá každý sám.

Lutz

„Lutz je technicky najťažší skok,“ povedala pre Bratislava24.sk Felicitas Babušíková. Ide o skok z ľavej nohy na pravú, uskutočnený oblúkom vzad. Pomenovanie získal podľa rakúskeho krasokorčuliara Aloisa Lutza, ktorý ho v roku 1913 vymyslel. Dnes už existuje aj dvojitý a trojitý lutz.

Salchow

Salchow patrí medzi „hranové“ skoky, pretože sa skáče z hrany korčule. Krasokorčuliar sa odráža z ľavej nohy a dopadá na pravú, pričom nájazd na skok aj výjazd zo skoku je smerom zozadu. Podľa počtu rotácií sa rozlišuje jednoduchý, dvojitý, trojitý a štvoritý salchow. Ako prvý predviedol tento skok Švéd Ulrich Salchow v roku 1909. Na Olympijských hrách v roku 1920 predviedla tento skok prvá žena, Američanka Theresa Weldová. Porota ju ostro skritizovala. Pri prevedení sa jej zodvihla sukňa na šatách, čo sa v tom období považovalo za neslušné.

Flip

Flip je odpichnutý salchow. Dôležité pri ňom je, aby krasokorčuliar nabral pri odraze čo najväčšiu výšku. Dopadá potom na prednú časť korčule v podrepe, pričom vodorovne drží ramená. Druhú nohu má zanoženú a špičkou mieri von. Od lutzu sa líši tým, že sa korčuliar odráža od vnútornej strany korčule.

Rittberger

Skok, ako prvý predviedol Nemec Werner Rittberger v roku 1910 na majstrovstvách v Nemecku. Zaujímavosťou je, že si vtedy vybojoval len striebornú medailu. Odraz aj dopad sa uskutočňuje jednou nohou. Pri tomto skoku je dôležitá práca ramien, ktoré musia byť pri odraze tlačené do výšky.

Axel

Axel, celým názvom Axel Paulsen, je skok, ktorý má jeden a pol otáčky. „Od iných sa odlišuje, lebo ako jediný sa odráža tvárou dopredu, všetky ostatné sa odrážajú z jazdy vzad,“ upresňuje Felicitas Babušíková. Názov dostal podľa Nóra Axela Paulsena, ktorý ho predviedol v roku 1882.

Toeloop

Toeloop je pohybový prvok, ktorý sa zaraďuje do skupiny odpichnutých skokov. Je to jediný skok, u ktorého je odrazová noha pravá. Často sa prezýva aj „odpichnutý Rittberger“. Názov vznikol spojením dvoch slov: toe = špička a loop = slučka. Ako prvý skočil štvoritý toeloop Jozef Sabovčík, no prvenstvo pripísali o rok neskôr Kurtovi Browningovi.

Prečítajte si tiež: TOP 10 zo sveta krasokorčuliarov: Najmladšia je iba päťnásťročná Izraelčanka, najstarší zas tridsaťdvaroč­ný Rus

Z rybníkov na štadióny

Korčuliari si prešli dlhou cestou kým sa z rybníkov presunuli až na štadióny a bežné oblečenie vymenili za lesklé kostýmy. Rozvoj „skutočného“ krasokorčuľovania sa začal v 18. storočí, keď nože na korčuliach zmenili tvar. Za kolísku tohto športu sa považuje Veľká Británia, kde sa prvá súťaž konala v roku 1814. Odtiaľ sa krasokorčuľovanie šírilo do celej Európy a Ameriky. V Spojených štátoch pridali ku krasokorčuľovaniu ešte baletné prvky a hudbu.

Bratislavský korčuliarsky klub – Pressburger Eislaufclub, alebo Pozsony Korcsolzázó Egylet bol založený v roku 1871. Predsedal mu gróf Walz. Zaujímavá je aj informácia, že 17. júla 1893 sa v Dobšinskej ľadovej jaskyni konali krasokorčuliarske preteky, svojim spôsobom, prvé preteky v zakrytom priestore na európskom kontinente. Za Rakúsko-Uhorskej monarchie bolo krasokorčuľovanie na našom území viac-menej spoločenskou záležitosťou, najmä v Bratislave.

Prečítajte si tiež: OBRAZOM: Premeny bratislavského zimného štadióna, kde už o dva dni štartuje európsky šampionát v krasokorčuľovaní

Zdroj: Slovenský krasokorčuliarsky zväz / Dnes24

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM