Správy

V meste budú tento rok pre spor dve samostatné korunovačné slávnosti

Pre nezhody OZ Korunovačná Bratislava a Magistrátu hlavného mesta SR Bratislavy budú v meste korunovačné slávnosti dvakrát.

Ilustračný obrázok k článku V meste budú tento rok pre spor dve samostatné korunovačné slávnosti
14
Galéria
Zdroj: TASR

V Bratislave sa tento rok budú konať dve samostatné korunovačné slávnosti. Jedny organizuje hlavné mesto v dňoch 10. až 17. júna a druhé občianske združenie Korunovačná Bratislava (OZKB) 23. až 25. júna. Dôvodom je nezhoda oboch strán.

Menšia dotácia

Podľa predsedu OZKB Miroslava Vetríka chcel magistrát organizovať slávnosti bez ich združenia, ktoré ich pritom vytvorilo. „Predstavte si, že niečo vymyslíte, dáte tomu konkrétnu podobu a 14 rokov to realizujete, a potom vám niekto povie, ďakujem, ale od teraz to budeme robiť my a bez vás,“ priblížil na dnešnej tlačovej konferencii Vetrík.

Koncom marca podal na bratislavskú mestskú časť Staré Mesto žiadosť o zaujatie verejného priestranstva pre korunovačný sprievod. Miestny úrad ho mal informovať, že hlavné mesto pri organizovaní tohto podujatia už s jeho združením zrejme nepočíta.

„To bola prvá informácia. Staré Mesto nám však prispelo menšou dotáciou, schválilo nám zaujatie verejného priestranstva, tak aj vďaka tomu môžeme 15. ročník Korunovačných slávností zorganizovať,“ uviedol Vetrík. Nerozumie však, prečo mesto zneužíva názov podujatia i logo združenia na propagáciu svojich aktivít.

V hre je advokát

Tento spor chcel Vetrík podľa vlastných slov vyriešiť, avšak neúspešne. Rozhodol sa preto obrátiť na advokátsku kanceláriu. Advokát Peter Haňdiak tvrdí, že si preštudovali všetky uzatvorené zmluvy a poskytnuté dotácie, ktoré dostalo občianske združenie, od roku 2003 až po roku 2016 a zistili, že jednoznačné výlučné práva na organizáciu Korunovačných slávností v Bratislave má Vetrík a jeho občianske združenie.

„To, čo robí mesto, je v rozpore so zákonmi, princípmi právneho štátu a etickými normami,“ spresnil s tým, že o tom informovali aj zamestnancov magistrátu. Hlavné mesto doteraz podľa Haňdiaka nepristúpilo na podmienky združenia, aby sa Korunovačné slávnosti konali v tradičný posledný júnový víkend, a aby mesto upustilo od všetkých sprievodných akcií, ktoré už začínalo realizovať. „Do dnešného dňa sme nedostali žiadnu odpoveď,“ podotkol Haňdiak.

Advokátska kancelária podala návrh na Okresný súd Bratislava I o vydanie neodkladného opatrenia. V rámci neho požiadala súd, aby nariadil mestu zdržania sa organizovania podujatia Bratislavské korunovačné slávnosti. Advokátka Martina Tomus Palušková z tej istej advokátskej kancelárie tvrdí, že konanie mesta napĺňa znaky takzvanej nekalej súťaže, v zmysle Obchodného zákonníka. „Ide bezpochyby o zásah do práv občianskeho združenia,“ skonštatovala.

Vlastný koncept

Magistrát argumentuje, že sa uplynulé roky finančne spolupodieľal na organizácii Korunovačných slávností, ktoré organizovalo občianske združenie Korunovačná Bratislava ako víkendové podujatie. Tento rok je však 300. výročie narodenia rakúsko-uhorskej panovníčky Márie Terézie, ktorej meno sa neoddeliteľne spája s Bratislavou.

„Hlavné mesto sa preto rozhodlo vytvoriť vlastný koncept korunovácií. Bratislava bude žiť korunováciami nie iba cez víkend, ale celý týždeň. Do organizácie podujatia sa zapojili mestské kultúrne inštitúcie, nie jedno, ale niekoľko občianskych združení a aj jednotlivcov,“ uviedla hovorkyňa Bratislavy Zuzana Onufer.

Tematicky bude na slávnostiach organizovaných mestom dominovať výročie narodenia Márie Terézie. O tom, či bude v tomto koncepte pokračovať, rozhodne podľa magistrátu záujem Bratislavčanov. Vetríkove združenie pripravuje Korunovačné slávnosti, ktoré priblížia korunováciu Alžbety Kristíny.

Korunovačné slávnosti 2016
14
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM