Rôzne

V bratislavskej MHD pribudli ďalšie vozidlá s wi-fi pripojením

Čoskoro bude po Bratislave jazdiť 266 vozidiel MHD vybavených wi-fi pripojením, čo je vyše 450 % nárast v porovnaní s minulým rokom.

Ilustračný obrázok k článku V bratislavskej MHD pribudli ďalšie vozidlá s wi-fi pripojením
5
Galéria
Zdroj: Hlavné mesto SR Bratislava

K bezplatnej wi-fi sa pripojíte v ďalších vozidlách MHD! V dennej výprave tak bude jazdiť v uliciach Bratislavy 266 vozidiel s wi-fi, čo je takmer 50 % vozidlového parku. Bratislava24.sk informovala Adriana Volfová, hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava, a. s.

Smart city

„V stredu sme odbornej verejnosti predstavili koncepciu Smart city. Zapadajú do nej napríklad technologické novinky dopravného podniku, ako sú nové elektrobusy, mobilné aplikácie od Google a Hopin a wi-fi vo vozidlách MHD. Ďalšie smart projekty, ako je platba za lístok platobnou kartou alebo nový web mesta a dopravného podniku predstavíme v najbližšom čase,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

DPB, a. s. nainštaloval ešte v minulosti wi-fi pripojenie do 48 autobusov, kde sa mesačne eviduje 390-tisíc pripojení. Aktuálne sa zavádza wi-fi do 50 autobusov a do 60 nových električiek. Zároveň dodávka 90 nových autobusov a 18 nových elektrobusov už je vybavených wi-fi pripojením priamo od výrobcu.

„Dopravný podnik Bratislava má záujem pokračovať v inštalácii wi-fi aj do ďalších vozidiel MHD, aby aj naďalej skvalitňoval služby cestujúcej verejnosti,“ povedal riaditeľ úseku generálneho riaditeľa DPB, a. s. Marián Áč.

Wi-fi v MHD

Po spustení pripojenia wi-fi vo vozidlách MHD tak bude po bratislavských cestách jazdiť 98 autobusov typu SOR NB 18 a 60 električiek typu ŠKODA, z toho 30 vozidiel typu 29T a 30 typu 30T. Všetky vozidlá, kde je wi-fi pripojenie, sú označené piktogramom.

Z 90 nových autobusov je aktuálne v premávke 65, zvyšných 25 čaká na potrebnú dokumentáciu a ihneď potom budú zaradené do premávky. Podobne je to aj s elektrobusmi, z dodaných jazdia už 4, ostatné postupne prichádzajú v zmysle harmonogramu. Na týchto nových vozidlách, ktoré majú inštalované wi-fi už priamo od výrobcu, sa spustila testovacia prevádzka wi-fi pripojenia aj z dôvodu analyzovania objemu prenesených dát, a teda, aby mohol DPB, a. s. optimálne nastaviť objem dát na jednotlivé vozidlo.

V blízkom čase tak bude po Bratislave jazdiť spolu 266 vozidiel MHD vybavených wi-fi pripojením, čo je vyše 450 % nárast v porovnaní s minulým rokom.

MHD s wi-fi pripojením
5
Galéria
Zdroj: DPB, a. s.
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM