Aktualizované KAW Rôzne Správy

V Bratislave SNEŽÍ! Pripravte sa na bielu perinu, ale aj hmlu

Meteorológovia upozorňujú na tvorbu snehových jazykov a závejov, ktoré sa môžu vyskytnúť v celom Bratislavskom kraji.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave SNEŽÍ! Pripravte sa na bielu perinu, ale aj hmlu
19
Galéria
Foto: t s / Zdroj: Dnes24.sk

Hrozba snehových jazykov a závejov je aktuálna na celom západe Slovenska. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojom webe. Zároveň SHMÚ vydal aj výstrahu prvého stupňa.

Sneží!

Výstraha aktuálne platí pre Bratislavský, Trnavský, Trenčiansky, Nitriansky a Žilinský kraj. Meteorológovia upozorňujú, že znížená dohľadnosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravu.

Ako udáva portál iMeteo, sneženie, ktoré dorazilo krátko po 15.00 hod., sa v priebehu večera rozšíri nad väčšinu severozápadného a západného Slovenska. Do polnoci by malo snežiť už na celom západnom a strednom Slovensku.

„Sneženie prinesie v nadchádzajúcich hodinách niekoľko centimetrov nového snehu, vrátane Bratislavy a najnižších polôh. V našom hlavnom meste napadne 3 až 4 cm nového snehu,“ informuje iMeteo.

Mesto je vraj pripravené

Ako uvádza bratislavský magistrát, frekventované chodníky budú odhŕňané každých 12 hodín. Ostatné chodníky budú ošetrené najneskôr do 24 hodín od ukončenia sneženia. V prípade výdatného sneženia sa bude pluhovať do odvolania, respektíve podľa potreby. Ďalšie výjazdy sypačov budú vykonané na základe pokynov a zistení dispečingu. Informovala o tom hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová.

V stredu (13. 1.) v skorých ranných hodinách je v Bratislave pripravený opätovný posyp lávok a tiež lokálny likvidačný posyp s dôrazom na kopcovité oblasti mesta. Magistrát podotýka, že prioritou zimnej údržby nie je a ani nemôže byť suchý povrch, ale udržiavanie zjazdnosti ciest, schodnosti chodníkov a čo najrýchlejšie odhrnutie chodníkov po skončení sa sneženia.

Horúca linka

Na neodhrnuté či neprejazdné komunikácie v Bratislave môže verejnosť upozorniť magistrát aj prostredníctvom „horúcej“ linky na čísle +421 259 356 7­77 alebo mailom na zima@bratislava.sk. Avizuje to bratislavská samospráva na webe odhrnieme.to, ktorý informuje o zimnej údržbe v hlavnom meste. Linka funguje vždy pri mimoriadne nepriaznivých poveternostných podmienkach ako sneh či ľad, spravidla medzi 7.00 a 19.00 hod. Keď je linka zimnej údržby mimo prevádzky, môže verejnosť svoje podnety posielať mailom na dispecing@bratislava.sk.

Mohlo by vás zaujímať

Prvý sneh v Bratislave (3. 12. 2020)
30
Galéria
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM