KAW Rôzne Správy

FOTO: Mesto zmizlo pod závejmi snehu. Pred rokmi nič výnimočné, dnes môžeme na KALAMITY už len spomínať

Unikátne historické fotografie vás prenesú do doby, kedy v hlavnom meste zúrila biela zima so všetkými jej radosťami aj hrozbami.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Mesto zmizlo pod závejmi snehu. Pred rokmi nič výnimočné, dnes môžeme na KALAMITY už len spomínať
6
Galéria
Zdroj: TASR

V minulosti vyzerala zima v Bratislave a okolí úplne inak ako dnes. Klimatické zmeny „premaľovali“ jej bielu nádheru na sivo.

Dunaj kedysi takmer každú zimu zamŕzal a ľad mal skoro dvojmetrovú hrúbku. Dostať sa z domu bolo často nemožné a nielen preto, že ste pod snehom nemohli nájsť svoje auto.

Bombardovali Dunaj

V roku 1956 v dôsledku dlhotrvajúcich mrazov zamrzol Dunaj. Hrúbka ľadu bola 1,8 metra. Ľady museli uvoľňovať aj leteckým bombardovaním, aby nestrhli piliere Starého mosta. V posledných desaťročiach býva ľadové zovretie Dunaja diváckou atrakciou, ktorá sa udeje raz za desaťročia. V minulosti to však bolo bežným javom.

Kalamita v rokoch 1967/68

Na archívnej snímke z 20. decembra (foto v galérii) môžete vidieť, ako prebiehala vo vysokej snehovej perine zimná údržba v Západoslovenskom kraji. Na štátnej ceste Bratislava-Trnava mali cestári už od polnoci 20. decembra plné ruky práce a pluhmi odstraňovali snehom zatarasené cesty, najmä v úseku Pezinok-Trnava.

Napriek ich úsiliu tesne pred Trnavou prudká snehová metelica zatarasila v skorých ranných hodinách cestu niekoľkým vozidlám, medzi nimi aj autobusu s vlečkou. Miestami boli naviate na ceste aj vyše metrové záveje.

V januári 1968 mali Technické služby mesta Bratislava tiež plné ruky práce. V pondelok 9. januára nasadili na odpratávanie asi 20 cm vrstvy snehu v uliciach 30 vyklápacích valníkov, 3 nakladače snehu, 11 radlicových pluhov, 2 autogrédre, 1 snehovú frézu, 7 posýpacích vozov a 120 pracovníkov. Denne odviezli viac ako 300 ton snehu.

Biela zima 1987

Dva roky pred Nežnou revolúciou v zime hromady snehu znemožnili prejazdnosť na mnohých bratislavských uliciach. Ako ukazujú historické zábery (v galérii), občas bol problém nájsť si pod snehom vlastné auto.

Takto vyzerala Bratislava v zime v roku 1987:

Zdroj: TASR

Kalamita v roku 1967:

Zima v Bratislave a okolí v roku 1967
4
Galéria
Zdroj: TASR

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM