Rôzne Správy

Umelé VLNY na jazere v Bratislave: TAKTO bude vyzerať pamätník obetiam COVIDU

Navrhnuté umelé vlny majú podľa slov autora pamätníka symbolizovať náhlu hrozbu, ale aj liečenie rán.

Ilustračný obrázok k článku Umelé VLNY na jazere v Bratislave: TAKTO bude vyzerať pamätník obetiam COVIDU
4
Galéria
Zdroj: MIB

Na Slovensku budú obete pandémie COVID-19 pripomínať vlny na ružinovskom jazere Rohlík. Na siedmich mólach po obvode jazera budú nainštalované zariadenia na vytáranie umelých vĺn, ktoré aktivuje návštevník postavením sa na určené miesto na danom móle. Návrh pamätníka vzišiel z výtvarno-architektonickej súťaže. Ten nadväzuje na projekt revitalizácie jazera.

Stretnutia na diaľku

Dielo prináša priestor pre vlastné interpretácie. Napríklad jednotlivé móla sú od seba vzdialené, ale ľudia sa môžu navzájom pozorovať. Vidím v tom paralelu s obdobím, kedy sme sa s blízkym mohli stretnúť len z diaľky, aby sme predišli šíreniu koronavírusu,“ konštatuje Marek Harčarík, riaditeľ sekcie súťaží na Metropolitnom inštitúte Bratislavy (MIB), ktorý súťaž spolu s hlavným mestom a občianskym združením (OZ) Skutočné obete zastrešoval.

Víťazný návrh na centrálny pamätník obetiam pandémie je dielom českého architekta Radeka Taláša. Navrhnuté umelé vlny na Ružinovskom jazere, ktoré sa nachádza v blízkosti Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB), majú podľa jeho slov symbolizovať náhlu hrozbu, ale aj liečenie rán. Podľa odbornej poroty okrem citlivého zásahu do existujúceho prírodného prostredia búra aj zaužívané predstavy o pamätníkoch.

Víťazný návrh nadväzuje na projekt plánovanej revitalizácie areálu Ružinovského jazera. Práve rešpektovanie architektonickej štúdie k revitalizácii okolia jazera bola jedna z kľúčových podmienok v súťažnom zadaní. Architekti v nej navrhujú vytvoriť sieť siedmich mól a chodníkov okolo celého jazera.

Nové stromy

Areál sa má zároveň rozdeliť do funkčných celkov. Okrem novej výsadby stromov má pribudnúť aj mokraď či špeciálna oddychová záhrada v blízkosti nemocnice, ktorá bude určená pacientom a ich rodinným príslušníkom na relax či terapiu. MIB ubezpečuje, že pôjde o citlivé zásahy, ktoré podporia biodiverzitu a rozvoj fauny i flóry.

Maximálne náklady na pamätník majú byť 160 000 eur bez DPH, jeho realizácia bude financovaná formou darov a príspevkov. Súťaž mala formát „design & build“, teda víťaz zabezpečí dokumentáciu, potrebné povolenie i samotnú realizáciu.

Ďalšie návrhy

Výtvarno-architektonická súťaž bola vyhlásená v auguste. Zapojilo sa do nej 40 návrhov od 37 účastníkov. Na druhom mieste skončil návrh, ktorý symbolizoval jazvu uprostred jazera. Tú chceli autori vytvoriť terénnou modeláciou navŕšením sedimentov do podoby podvodného zemného valu.

Tretie miesto získal návrh s ústredným motívom pominuteľnosti, ktorú mala symbolizovať umelo vytvorená hmla nad jazerom počas jedného dňa v roku (6. marec – pamätný Deň obetí pandémie COVID-19).

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Pamätník obetiam Covidu - Rohlík
4
Galéria
Zdroj: MIB
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM