KAW Rôzne Správy

TOP 5 najvyšších budov v Bratislave. Ďalšie ich čoskoro PRERASTÚ! + FOTO

Hlavné mesto rýchlym tempom rastie do výšky. Ktoré budovy patria medzi najvyššie a ktoré im už onedlho toto prvenstvo preberú?

Ilustračný obrázok k článku TOP 5 najvyšších budov v Bratislave. Ďalšie ich čoskoro PRERASTÚ! + FOTO
16
Galéria
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Panoráma Bratislavy sa mení doslova z mesiaca na mesiac. Budovy, ktoré ešte pred rokom či dvomi patrili k najvyšším, pomaly „zakrpatievajú“ popri vznikajúcej konkurencii. Ponúkame vám prehľad najvyšších budov v Bratislave, ktoré sú už dosiahli svoju maximálnu výšku. Prvé dve z nich ešte dokončujú, ostatné sú už Bratislavčanom dôverne známe.

Nivy Tower

Nivy Tower, ktorá vyrástla na rohu Svätoplukovej a Mlynských nív bude východnou bránou do novovznikajúcej štvrte v Bratislave. V súčasnosti je so svojimi 125 metrami najvyššou budovou v Bratislave. Návštevníkom poskytne jedinečný panoramatický výhľad na mesto. Na samom vrchu bude unikátna reštaurácia prístupná pre každého s dychberúcim výhľadom na Bratislavský hrad, či Kamzík a Kolibu.

Veža, ktorá je už dokončená, je súčasťou budúcej modernej Stanice Nivy. Jej developerom je HB Reavis. Budova má 29 nadzemných podlaží plus dve technické podlažia.

Klingerka

Klingerka, ktorá už dosiahla svoju najvyššiu výšku 115 metrov, sa stane na nejaký čas so svojimi 35 podlažiami najvyššou rezidenčnou budovou na Slovensku.

Budova rýchlo vyrástla pri Prístavnej, Pláteníckej a Súkenníckej ulici, na mieste, kde kedysi stála textilná továreň Klingerka. Projekt je navrhnutý ako koncept dvoch budov – bytovej veže a administratívneho objektu, ktoré prepája parkovací dom so zelenou strechou. Komplexnosť má dopĺňať občianska vybavenosť. Centrálnym verejným priestorom celej zóny má byť park, ktorý bude slúžiť pôvodným aj novým obyvateľom takzvanej klingerovej kolónie.

V budovách od developera J&T Real Estate bude až 380 bytov. Projekt by al byť dokončený v priebehu roka 2021.

Panorama City

Obytné budovy s výškou 112 metrov sa stali neoddeliteľnou súčasťou panorámy Bratislavy. Byty sú v Panorama City až od piateho podlažia vyššie a pred hlukom ich dobre chráni aj riešenie fasád. Štíhla silueta dvoch vežiakov v čase svojho vzniku už z diaľky priťahovala pohľady Bratislavčanov. Pomaly však zaniká v spleti ďalších vežiakov.

Byty v Panorama City sa dostali do predaja vo februári 2013. Predpredajové ceny sa pohybovali okolo 1 900 až 2 200 eur/m2, dvojizbový byt s pivnicou ste mohli kúpiť za 105-tisíc eur a trojizbák na 21. podlaží stál 175-tisíc eur. Dnes za takúto cenu kúpite trojizbový byt v staršom paneláku mimo centra mesta.

Národná banka Slovenska

Budova sídliaca na Školskej ulici bola so svojou výškou 111,6 metrov do roku 2019 najvyššou na Slovensku. Má 33 nadzemných podlaží a 3 podzemné. Slávnostne ju otvorili v roku 2002. Získala aj ocenenie Stavba roka. Budova NBS bola výsledkom architektonickej súťaže. Jej tvorcovia sú Architekti BKPŠ.

Tower 115

Hoci niektoré zdroje uvádzajú Tower 115 za najvyššiu stavbu Bratislavy, jej skutočná výška je 104 metrov. Výšku 115 metrov dosahuje vďaka vysielaču, ktorý je umiestnený na streche. Objekt postavili v osemdesiatych rokoch, po rekonštrukcii slúži ako administratívna budova a sídli v nej viacero firiem, obchodov a služieb.

Výšku 104 metrov majú aj budovy Sky Parku z ateliéru Zahy Hadid. O niečo ich prevyšuje s výškou 108 metrov budova Slovenskej televízie. V Mlynskej doline stojí už od roku 1975 a má spolu 28 poschodí.

Vysoko a ešte vyššie

Momentálne najvyššia budova Nivy Tower si svoje prvenstvo veľmi dlho neudrží. Vo výstavbe je už prvý slovenský mrakodrap Eurovea Tower spoločnosti J&T Real Estate. Jeho výška by po dokončení mala dosiahnuť až 160 metrov.

K najvyšším budovám sa zaradí aj Sky Park Tower s plánovanou výškou 119 metrov. Doplní tri veže z ateliéru Zaha Hadid, ktoré už v bratislavskom downtowne stoja. Developer Penta Real Estate by mal s výstavbou tejto administratívnej veže začať už v roku 2021.

Najvyššie budovy v Bratislave
16
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM