Rôzne

V Bratislave vyrastie prvý mrakodrap, Eurovea II má právoplatné stavebné povolenie

Komplex šiestich stavieb pri Dunaji dostal definitívne zelenú, stavať sa má začať už vo februári. Bude tu aj prvý mrakodrap v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave vyrastie prvý mrakodrap, Eurovea II má právoplatné stavebné povolenie
5
Galéria
Zdroj: JTRE

Stavebné povolenie, ktoré vydal ružinovský stavebný úrad na jeseň, nadobudlo právoplatnosť.

Súčasťou výstavby sú rozšírenie nákupného centra, rezidenčné a administratívne budovy, nábrežný park s rozlohou 25-tisíc štvorcových metrov či športoviská.

Začnú stavať vo februári

„Na základe právoplatného stavebného povolenia sa ešte v decembri spustí realizácia základov stavieb. Po ukončení prípravných prác vo februári 2020 sa začnú realizovať na všetkých objektoch železobetónové konštrukcie,“ informuje developerská spoločnosť J&T Real Estate.

Rozšírenie nákupného centra developer odhaduje do konca roka 2022, byty v prvom slovenskom mrakodrape plánuje odovzdávať v druhej polovici roku 2023.

V týchto termínoch by mali dokončiť aj úpravy bulváru Pribinova.

Dlhoročná príprava

Pribudnú tam (okrem iného) aj stromová alej, dunajská promenáda vrátane zelene, ihrísk a ďalších nových verejných priestorov.

„Eurovea II si vyžiadala viacročné prípravy, počas ktorých sme intenzívne komunikovali a zlaďovali svoje predstavy s odborníkmi, zástupcami magistrátu, mestských častí, so zástupcami ich odborných útvarov, s vlastníkmi dotknutých nehnuteľností aj s verejnosťou,“ poznamenal výkonný riaditeľ spoločnosti Pavel Pelikán.

Ambíciou je tiež spojiť nábrežie pred Euroveou so zastávkou MHD na moste.

Kľúčová bude doprava

Starosta Ružinova Martin Chren už niekoľkokrát zopakoval, že kľúčovou otázkou bude pri tejto stavbe najmä doprava. Týka sa to celej oblasti Mlynských nív, kde je povolená, schválená a kde sa realizuje výstavba obrovského rozsahu.

„Za projekt Eurovea II by hlavné mesto a Ružinov mali získať developerský poplatok vo výške troch až štyroch miliónov eur,“ skonštatoval Chren.

Mestská časť spolu s mestom by sa mali spoločne dohodnúť, na čo by mali byť tieto peniaze použité. Prioritou majú byť riešenia problémov dopravy a občianskej vybavenosti v lokalite Nivy.

Odvolanie a prehodnotenie

Pre projekt Eurovea II vydal územné rozhodnutie stavebný úrad Starého Mesta koncom novembra 2018. Právoplatnosť nadobudlo začiatkom júla 2019, keď odvolací orgán po prehodnotení potvrdil, že je právoplatné.

Nadriadený orgán, ktorým je v tomto prípade Okresný úrad Bratislava, zároveň potvrdil, že ružinovský stavebný úrad bude miestne príslušným stavebným úradom.

Žiadosť o stavebné povolenie zo strany stavebníka dostala mestská časť začiatkom júna tohto roka, následne v auguste začal stavebný úrad stavebné konanie.

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: Bratislava24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM