Kultúra

TIPY NA VÍKEND: Otvorené parky a záhrady, deň detí aj Urban Market a veľa ďalšieho

Prvý júlový víkend sa ponesie v znamení sviatku detí, ale aj hľadania, nakupovania či výletovania. Užite si pestrý víkend plnými dúškami!

Ilustračný obrázok k článku TIPY NA VÍKEND: Otvorené parky a záhrady, deň detí aj Urban Market a veľa ďalšieho
Zdroj: bratislava.dnes24.sk

Zberateľský veľtrh

Známky a pohľadnice z celého sveta, hodnotné minceči bankovka s nulovou hodnotou, ako aj vzácny zlatý kremnický guldiner; zberateľské unikáty predstaví vášnivým i začínajúcim zberateľom 15. ročník Bratislavských zberateľských dní. Medzinárodný zberateľský veľtrh bude prvé dva júnové dni v Inchebe hostiť 180 vystavovateľov z 20 krajín. Tí ponúknu všetkých záujemcom a milovníkom numizmatiky, filatelie, filokartie, faleristiky, minerálov a drobných starožitností prehliadku jedinečných exemplárov, hodnotných artefaktov a zberateľských špecialít, ktorými si môžu skompletizovať a obohatiť svoje zbierky.

Jedným z veľkých lákadiel veľtrhu bude nepochybne uvedenie nulovej Euro Souvenir bankovky s vyobrazením Bratislavského hradu. Bratislavské zberateľské dni sa stanú miestom, kde si záujemcovia medzi prvými budú môcť kúpiť túto špecialitku za 2 eurá.

piatok / 10:00 – 18:00 hod., sobota / 10:00 – 16:00 hod. / jednodňové vstupné 4 eurá, dvojdňová vstupenka 5 eur, deti a mládež do 15 rokov majú vstup voľný

Deň detí v Dúbravke

Po roku je tu opäť. Deň plný smiechu, zábavy, tanca, spontánnej radosti, energie a dobrej nálady. Deň plný prekvapení. Hádate správne ak vám napadol deň venovaný našim najmenším.

O zábavu sa postarajú Panda Sranda, Dorotka z Fidorkova, Disco Jarka, ďalej vystúpia Mažoretky, District Dance a La Portella. A možno príde aj kúzelník Ivan.

Sprievodný program bude rovnako zaujímavý, nebudú chýbať poníky, hasiči, tvorivé dielne, ukážka zdravotnej starostlivosti, skauti, nafukovacie hrady či maľovanie na tvár.

piatok / 15:00 hod. / pred kultúrnym domom v Dúbravke

bratislava – inline

Už pätnásty rok sa v našom meste konajú obľúbené piatkové večerné jazdy na korčuliach. Bratislava-inline štartuje tento ročník spolu s Medzinárodným dňom detí.

Prvá jazda v pätnástom ročníku predstavuje hneď niekoľko noviniek. Prvou je miesto štartu, ktorým sa pre prvú jazdu stane novootvorená Petržalská tržnica, s čím súvisí aj nová trasa cez Petržalské Lúky a Háje.

Štart jazdy je o 21:00 hod. Pelotón je ohraničený policajným doprovodom, sprievodnými vozidlami a sanitkou. O bezpečnosť a hladký priebeh sa zároveň stará 40-členný inline team, v prípade zranenia sú k dispozícii zdravotníci. „Akcia je určená pre každého, kto vie korčuľovať a zabrzdiť – mladí, starí, jednotlivci, skupiny, rodiny s deťmi – zabaví sa každý. Chodí s nami aj množstvo cyklistov, kolobežkárov či longboardistov, jedinou podmienkou je, aby z bezpečnostných dôvodov jazdili až za korčuliarmi. Cieľom podujatia je vychutnať si Bratislavu a jej mestské časti z inej perspektívy, zažiť atmosféru a ducha mesta inak, ako v každodennom živote, na tých istých cestách, po ktorých chodíme denne do práce či do školy. bratislava-inline je tradícia, ktorú treba zažiť.“ hovoria organizátori.

Viac info TU.

piatok / 21:00 hod. / štart pri Petržalskej tržnici

Urban Market

Urban Market je už deviatym rokom popredným kultúrno-spoločenským podujatím, ktoré v sebe spája živý dizajnový trh súčasnej umeleckej a kreatívnej tvorby, prezentáciu profesionálnej módy, dizajnu a umenia, ako aj pestrý kultúrny program, edukačné aktivity a tvorivých ľudí z rôznych odvetví umenia v jednom čase na jednom mieste.

Sprievodný program nájdete TU.

piatok – nedeľa / Fakulta architektúry STU / vstupné 2 eurá

Víkend otvorených parkov a záhrad

Desiaty ročník celoslovenského kultúrno-vzdelávacieho podujatia Víkend otvorených parkov a záhrad, ktorého hlavným cieľom je atraktívnym spôsobom prezentovať hodnoty parkov a záhrad a zapájať ľudí do ich aktívnej ochrany.

Pozvánka na X.ročník podujatia Víkend otvorených parkov a záhrad v Bratislave sa uskutoční trochu netradične – vo forme oživenia tradície Cyklistickej-kvetinovej jazdy.

piatok – nedeľa / parky a záhrady Bratislavy

Slnovrat na Dunaji

Iniciatíva Slnovrat na Dunaji už po tretí rok prináša zážitkové, poznávacie a športové podujatia pre širokú verejnosť. Počas celého mesiaca jún budú dejiskom aktivít práve krásne prírodné zákutia i mestské priestory okolo Dunaja a Malého Dunaja od Bratislavy až po Štúrovo.

celý jún / Bratislava a okolie

Burzoblšák

Ešte stále prebiehajúca „burzoblšáková“ sezóna sa pomaly, ale isto chýli ku koncu. A bola naozaj pestrá. Second hand móda, handmade, recyklácia, charitatívna pomoc a množstvo inovácií. A to všetko za jediný rok. Nezmeškajte posledný blší trh pred letnou pauzou a príďte si nakúpiť všetko, čo na leto potrebujete.

sobota / 8:00 hod. / areál Základnej školy Pavla Marcelyho / vstup voľný

Rytieri na Devíne

Už piaty ročník celodenného podujatia pre veľkých i malých, milovníkov histórie aj romantiky. V bohatom celodennom programe bude poodkryté čosi z mravov, dobových zvykov a spôsobov boja stredoveku.

Počas celého dňa sa možete zabaviť pri streľbe z luku, zrelaxovať v historickej mučiarni, povoziť svoje ratolesti na drevenom či živom koni. Pripravené bude občerstvenie, ale i voňavá káva a čaj v historickej čajovni. Chýbať nebude ani množstvo remeselných stánkov.

Podrobný program nájdete TU.

sobota / 10:00 hod. / Hrad Devín – Národná kultúrna pamiatka / vstupné: základné 8 eur, zľavnené 4 eurá, rodinné 13 eur

Nájdite sa… so zvieratkom z útulku

Prvá ľudsko-zvieracia zoznamka sa bude konať už po 21-krát. Na charitatívne podujatie „Nájdite sa… so zvieratkom z útulku“ pricestujú do Bratislavy „útulkáči“ z celého Slovenska. Spoznáte ich príbehy a odborníci vám pomôžu pri výbere zvieratka.

Počas podujatia vystúpi tanečný súbor La Portella, Matěj Vávra, Majself, speváčka Ronie a Carmel Paradise. Bohatý program čaká aj na rodiny s deťmi. Počas dňa bude tiež spustené prihlasovanie jednotlivcov alebo skupín, ktoré sa zaslúžili o šírenie pozitívneho príkladu v oblasti ochrany zvierat, na ocenenie Animal Hero Slovakia.

sobota / 10:00 – 16:00 hod. / Aupark shopping center / vstup voľný

Deň detí v psom parku

Mestská časť Bratislava-Petržalka pri príležitosti Dňa detí pripravila podujatie Deň detí v Psom parku, ktoré sa uskutoční v Psom Parku Petržalka na Wolkrovej ulici. Nebude chýbať množstvo súťaží pre deti.

sobota / 14:00 – 16:00 hod. / v Psom Parku Petržalka na Wolkrovej ulici

Operný spevák vs. raper

V rámci podujatia Neymar Jr's Five si nenechajte ujsť futbalový zápas hviezd, ktorý sa odohrá iba raz v histórii. Operný spevák Filip Tůma sa v exhibícii postaví proti raperovi Vecovi.

Vec (Branči Kováč) zložil silnú zostavu. Svoju päťku vyskladal z kamošov, s ktorými chodí hrávať futbal. V zápase ho podporia ďalší raperi – Tóno S., Pil C, Cigo z H16 a YouTuber Exploited. Filip Tůma sa zase na ihrisko postaví s Rišom Lintnerom, Dušanom Tittelom, kamarátom Andreom Enom a jeho päťku posilní aj svokor Milan Pocisk.

nedeľa / 11:15 hod. / na streche nákupného centra Polus City Center

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM