Kultúra

TIPY NA VÍKEND: Obľúbený Gurmán Fest, pivo, korčule aj plávanie v Dunaji

Bratislava bude počas víkendu žiť gastronómiou, tancom, športom, hudbou aj trhovaním. Nenechajte si ujsť víkend plný akcií, na ktorých nemôžete chýbať!

Ilustračný obrázok k článku TIPY NA VÍKEND: Obľúbený Gurmán Fest, pivo, korčule aj plávanie v Dunaji
11
Galéria
Zdroj: Hlavné mesto SR Bratislava

Bratislavské korunovačné dni

V hlavnom meste sa začínajú Bratislavské korunovačné dni. Trvať budú týždeň a pripomenú slávnu kráľovskú minulosť Bratislavy. Podujatie štartuje v piatok koncertom o 15:00 hod. na Hlavnom námestí. Novinkou je detský korunovačný sprievod. Od 17:00 hod. slávnostne otvoria festival Frankovky. Aj tento rok tak budú môcť ľudia ochutnať vína bratislavských vinárov a vinohradníkov.

Najdôležitejším dňom podujatia bude nedeľa venovaná korunovačnému sprievodu Maximiliána II. Habsburského a spomienke na prvú korunováciu v Bratislave. Sprievod sa začne o 15:00 hod. na Bratislavskom hrade a povedie cez centrum na Hlavné námestie. Od 18:00 hod. bude na Tyršovom nábreží Kráľovský rytiersky turnaj a o 19:00 hod. Korunovačný koncert v Dóme sv. Martina. V pondelok bude v Primaciálnom paláci konferencia Bratislavské korunovácie v kontexte Európy.

Korunovačné slávnosti

V Bratislave sa od štvrtka do 28. júna koná aj podujatie Korunovačné slávnosti, ktoré organizuje občianske združenie (OZ) Korunovačná Bratislava. Jeho dejiskom bude najmä Hviezdoslavovo námestie. Hlavný program bude v sobotu. Od 13:00 hod. začne korunovačný sprievod z Bratislavského hradu od Viedenskej brány.

Sprievod je ohlásený ako demonštrácia, keďže medzi mestom a združením trvá od minulého roka nezhoda pre organizáciu korunovačných slávností. O 13:30 hod. bude obrad korunovácie v Kostole najsvätejšieho Spasiteľa (jezuitský kostol) na Františkánskom námestí. Počas víkendu bude na Hviezdoslavovom námestí prebiehať korunovačný jarmok a chýbať nebude ani korunovačný guláš pripravený podľa receptúry z čias Márie Terézie.

bratislava – inline 2018

bratislava-inline je tradícia, ktorú treba zažiť. Od roku 2004 je neoddeliteľnou súčasťou letného programu Bratislavy. Letné piatkové jazdy sú skvelým spestrením nielen pre korčuliarov, ale aj cyklistov, kolobežkárov, skateboardistov, longboardistov či bežcov, ktorí si chcú užiť nočné mesto z inej perspektívy, vypnúť odreagovať sa po pracovnom týždni, schladiť sa v horúcom letnom počasí a pri tom si zašportovať a stretnúť priateľov. Viac info TU.

Štart: Nám. slobody (Gottwalďák, Gottko)

Trasa: Staro-nová – Dunajská 2018 (pozrite si trasu virtuálne)

piatok / jazda štartuje o 21:00 z Nám. Slobody

Pezinok Pije Pivo 2018

Pivný festival Pezinok Pije Pivo 2018 sa uskutoční už po piatykrát na Radničnom námestí v Pezinku a ponúkne ochutnávku 40 druhov pív a pivných špeciálov od slovenských a zahraničných pivovarov.

K pivku si tradične budete môcť dopriať skvelé jedlá od Chef's Truck a Radnica – cafe bar restaurant a zabaviť sa pri hudobnom programe. V piatok bude hrať kapela Another Band, v sobotu zahrajú skupiny Diamond Flowers a Le Payaco. Pre deti bude pripravený skákací hrad a ďalšie atrakcie.

piatok / 15:00 – 24:00 hod., sobota / 12:00 – 24:00 hod. / na Radničnom námestí v Pezinku

Gurmán Fest Bratislava 2018

Čo už môže byť krajšie ako prežiť skvelý deň v nádhernom prostredí najkrajšieho sadu v Bratislave a pri tom ochutnávať skvostné jedlá od tých najlepších reštaurácií a šéfkuchárov z celého Slovenska?

Gurmán Fest toto menu úžasných pocitov pre vás pripravil aj tento rok. Čo je nové vo svete gastronómie, aké sú trendy v pečení či nové postupy vo varení, aké nové nápoje či produkty si pre nás pripravili vinári, barmani a farmári. Desiaty ročník Gurmán Fest Bratislava v Sade Janka Kráľa prezentuje reštaurácie, šéfkuchárov, vinárov, farmárov, predajcov rôznych delikates.

Pozrite si zoznam a menu festivalových reštaurácií nájdete TU, sprievodný program festivalu zase TU.

piatok – nedeľa / Sad Janka Kráľa / vstup voľný

Bratislava Tango Party

Už po tretí krát sa stretnú fanúšikovia tanga zo zahraničia i Slovenska na Medzinárodnom tango maratóne: Bratislava Tango Party. Podujatia v Bratislave sa zúčastňuje množstvo tanečníkov z viac ako 25 krajín sveta. Za tri dni maratónu zabsolvujú workshopy, cvičenia, milongy vo V-klube aj špeciálne tango predstavenia a milongy pre verejnosť.

Viac info TU.

piatok – nedeľa / V – klub

Zdroj: YouTube.com

Petržalská burza kníh

Petržalská tržnica pozýva na ďalšiu petržalskú burzu kníh. Predávať sa budú najmä knihy, ale popritom sa určite objavia aj gramoplatne, pohľadnice, časopisy, CD-čka, komiksy a plagáty.

sobota / 9:00 – 15:00 hod. / v novootvorenej Petržalskej tržnici – na poschodí / vstup voľný

Otvorenie Kultúrneho leta v Novom Meste

V areáli prírodného kúpaliska Kuchajda v Novom Meste sa v sobotu začne tohtoročné kultúrne leto. „Otvorenie sme opäť zostavili tak, aby si v ňom našiel každý to svoje. Vstup je, samozrejme, bezplatný. Zdarma bude aj množstvo atrakcií či sladké prekvapenie pre deti,“ hovorí novomestský starosta Rudolf Kusý.

sobota / 10:00 hod. / Kuchajda / vstup voľný

Viac sa dočítate TU:

Plávanie v Dunaji popod všetky bratislavské mosty

Otužilci z občianskeho združenia Slovenské ľadové medvede budú plávať v Dunaji pozdĺž pravého brehu rieky postupne popod všetky bratislavské mosty. Podujatie sa koná v rámci akcie Slnovrat na Dunaji.

sobota / 12:00 hod. / Bratislava, pravý breh

Ružinovský piknik

Planetka a park na Ostredkoch sú na komunitné akcie ako stvorené a čo môže byť krajšie ako roztiahnuť deku, dať si niečo dobré na jedenie, pitie a zabaviť sa priamo v dotyku s Ružinovskou prírodou?

Na akcii sa zabavia dospelí aj deti a je pripravených niekoľko súťaží a atrakcií. Deti sa môžu vyšantiť na skákacom hrade, dať sa pomaľovať, užiť si jazdu na poníkoch, či veľmi populárnu penovú párty. Súčasťou pikniku budú aj tvorivé dielne s Dancy Shakee a veci, ktoré si deti vyrobia priamo použijú pri spoločnom tanečnom vystúpení. Mamičky budú súťažiť o najkrajší piknikový set a oteckovia sa môžu hecnúť v súťaži v pití piva. Alebo aj opačne. A na záver príde Kúzelník Peter Šesták, ktorý zaujme ako deti, tak aj rodičov.

sobota / 14:00 hod. / Park Ostredky / vstup voľný

Sisa Fehér s kapelou

Slovenská multiinštrumen­talistka Sisa Fehér bude tento víkend hrať v .klube pod lampou aj s kapelou. Predstaví nový album Bardo. Svoj talent odkryla už v projekte Fehero Rocher, kde okrem autorských jazzovo-bluesových skladieb v angličtine prezentovala aj vlastné interpretácie domácich ľudových piesní.

Na novom albume Bardo, ktorý vyšiel začiatkom júna na značke Slnko Records, sa posúva výhradne k vlastnej tvorbe, slovenským textom a citlivým aranžmánom s vplyvmi world music a jazzu. Výrazný podiel na tom má skladateľ a gitarista Vladko Mikláš, s ktorým album Sisa spoločne komponovala aj nahrávala. Už tento víkend sa štúdiovka dočká živého uvedenia v Bratislave a Prahe.

sobota / 19:00 – 22:00 hod. / .klub pod lampou / vstupné 5 eur, možnosť zakúpiť aj na mieste

Taliansky trh

Aj tento rok nájdete na Hviezdoslavovom námestí do 24. júna taliansky trh „Mercato italiano“. Ponúka výber typických jedál a produktov, ktorých neodmysliteľná vôňa po stáročia charakterizovala talianske námestia.

Nenechajte si ujsť túto jedinečnú príležitosť vychutnať si to najlepšie z typických talianskych produktov od viac ako 30tich výrobcov. Nebude chýbať degustácia cestovín, panini a produktov, vína, prosecca a typicky talianského miešaného nápoja s proseccom Aperol Spritz.

do nedele / Hviezdoslavovo námestie / vstup voľný

Tipy na víkend
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM