Kultúra

Bratislavské korunovačné dni spestrí detský sprievod, viaceré koncerty aj kráľovský rytiersky turnaj

Zažijete operu pod holým nebom, Mozarta ako slobodomurára a tiež Prešporského rodáka a klavírneho virtuóza J. N. Hummela.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavské korunovačné dni spestrí detský sprievod, viaceré koncerty aj kráľovský rytiersky turnaj
18
Galéria
Foto: Karol Srnec / Zdroj: ephoto.sk

Už tento piatok začínajú v centre mesta Bratislavské korunovačné dni, ktoré organizuje hlavné mesto v spolupráci s mestskými organizáciami, občianskymi združeniami a jednotlivcami.

„Korunovačné dni patria ku kultúrnemu letu a ja sa už teším na kultúru v meste, kedy ulice a námestia ožijú rôznymi tanečnými, divadelnými a hudobnými podujatiami. O to viac, že tento rok si pripomenieme niekoľko výročí, medzi nimi napríklad 100. výročie vzniku ČSR či 25. výročie samostatnosti Slovenska a Bratislavy ako hlavného mesta,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Piatok na Hlavnom námestí

Bratislavské korunovačné dni 2018 odštartuje v piatok 22. júna koncert na Hlavnom námestí, na ktorom vystúpi Juraj Hrčka a Danubius Octet Singer o 15:00 hod.. Nasledovať bude slávnostné otvorenie Korunovačného foto-video pointu pri Michalskej veži o 16:30 hod., kde si záujemcovia budú môcť bezplatne urobiť dobové fotografie a video v korunovačnom kostýme.

Paralelne o 16.30 hod. začne aj detský korunovačný sprievod, ktorý je tohtoročnou novinkou. O 17:00 hod. primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal tradične privíta hostí počas festivalu Frankovka, ktorý je dlhoročnou tradíciou Bratislavských korunovačných dní. Aj tento rok budú môcť Bratislavčania a návštevníci mesta ochutnať jedinečné vína bratislavských vinárov a vinohradníkov.

„Bratislavské korunovačné dni sú jedinečným podujatím o najslávnejšej histórii nášho mesta. Tento rok sa prenesiem do čias Maximiliána II. a objasníme aj spojenie Bratislavy so slávnou Florenciou. Zažijeme operu pod holým nebom, Mozarta ako slobodomurára a pripomenieme si Prešporského rodáka J.N.Hummela, klavírneho virtuóza, ktorého učil sám Mozart. Chcem poďakovať všetkým, ktorí na jeho príprave participovali, aby vytvorili pre Bratislavčanov jedinečný umelecký zážitok,“ povedala námestníčka primátora Bratislavy Iveta Plšeková

Počas soboty bude možnosť nahliadnuť do Archívu mesta Bratislavy, kde sa bude konať Deň otvorených dverí. Pre milovníkov histórie bude možnosť vychutnať si bezplatné tematické prehliadky s názvom Po stopách korunovácií.

Nedeľný korunovačný sprievod

Nedeľa bude venovaná Korunovačnému sprievodu Maximiliána II. Habsburského – Spomienka na prvú korunováciu v Bratislave. Sprievod sa začne o 15:00 hod. na Bratislavskom hrade, povedie cez centrum mesta s ukončením na Hlavnom námestí. O 18:00 hod. sa uskutoční na Tyršovom nábreží Kráľovský rytiersky turnaj, ktorý je neodmysliteľnou súčasťou korunovácií.

Nedeľné korunovačné popoludnie ukončí slávnostný Korunovačný koncert o 19:00 hod. pri Dóme sv. Martina, na ktorom vystúpi Spevácky zbor mesta Bratislavy a sólisti pod vedením dirigenta Ladislava Holáseka. Počas celého víkendu bude program dopĺňať aj opera.

Bohatý pracovný týždeň

Od pondelka 25. júna do piatku 29. júna je v meste pripravená séria podujatí, okrem iného rôzne prehliadky či historické pochôdzky. Nebude chýbať ani obľúbené podujatie v Letnej čitárni U červeného raka, nevšedná módna prehliadka z obdobia Renesancie s tanečným vystúpením či konferencia na tému Bratislavských korunovácií v kontexte Európy – Hlavy korunované a takmer korunované.

Hlavné mesto zapojilo do tvorby konceptu Bratislavských korunovačných dní aj verejnosť. Na základe výzvy posielali záujemcovia svoje návrhy podujatí, ktoré budú súčasťou slávností. Odborná komisia všetky projekty posúdila a medzi 6 žiadateľov prerozdelila sumu takmer 10-tisíc eur. Medzi vybranými projektmi sú napríklad prezentácia Frankovky modrej a bratislavských vín spojených s ochutnávkami a sprievodnými akciami, koncert pod názvom Mária Terézia – spevy monarchie či hudobno-literárne predstavenie Musica litera – Korunovácie v Bratislave.

Bratislavské korunovačné dni sa budú konať po dobu celého týždňa od 22. – 29. júna 2018. Organizátorom je hlavné mesto v spolupráci s mestskými organizáciami, a to: Bratislavské kultúrne a informačné stredisko, Bratislavská organizácia cestovného ruchu, Galéria mesta Bratislavy, Mestské múzeum Bratislavy, Mestská knižnica v Bratislave, Archív mesta Bratislavy.

Program podujatia je zverejnený na webovej stránke mesta – www.bratislava.sk.

Bratislavské korunovačné dni 2017
18
Galéria
Foto: Karol Srnec / Zdroj: ephoto.sk
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM