Kultúra

Korunováciu kráľa Leopolda II. doplní výstava figurín a obrazov osobností

Okrem výstavy figurín bude na námestí aj celodenný korunovačný jarmok. Korunovačný sprievod sa ulicami mesta vydá v sobotu.

Ilustračný obrázok k článku Korunováciu kráľa Leopolda II. doplní výstava figurín a obrazov osobností
9
Galéria
Zdroj: TASR

Prvým podujatím 16. ročníka bratislavských Korunovačných slávnosti je výstava V tieni tureckého polmesiaca na Hviezdoslavovom námestí. Tí, ktorých zaujíma história, majú výnimočnú príležitosť spoznať slávne obdobie korunovačnej Bratislavy, keď mesto bolo centrom Uhorska. V rokoch 1563 až 1830 v ňom korunovali 18 kráľov a kráľovien. Ich portréty sú prezentované na výstave.

Výstava, jarmok aj sprievod

„Máme tu aj päť figurín významných európskych osobností z konca 17. storočia a na maľovaných obrazoch ďalších osem. Veľkoplošná maľba znázorňuje bitku o Viedeň v roku 1683, keď toto mesto bolo obliehané 200-tisícovou osmanskou armádou. Málokto vie, že veľkú zásluhu na zastavení Turkov pri Viedni mal i Slovák, ostrihomský arcibiskup Juraj Pohronec Slepčiansky, ktorý dostal od cisára Leopolda I. titul Záchranca Viedne. Do Bratislavy priviedol milosrdných bratov, ktorí tu vybudovali kláštor a nemocnicu,“ uviedol počas štvrtkovej (21.6.) inštalácie expozície iniciátor a hlavný organizátor podujatia Miroslav Vetrík z občianskeho združenia Korunovačná Bratislava.

Okrem uvedenej výstavy bude od piatka 22. júna v jej blízkosti celodenný korunovačný jarmok, ktorý potrvá do nedele (24.6.). Hlavné dianie sa uskutoční v sobotu (23.6.) v podobe korunovačného sprievodu. Ten sa vyberie o 13:00 hod. z Bratislavského hradu do jezuitského kostola, kde prebehne obrad korunovácie Leopolda II. Na Hlavnom námestí bude slávnosť pokračovať pasovaním rytierov, korunovačnou prísahou a aktom nového kráľa na korunovačnom pahorku. „Nebude chýbať ani víno vo fontáne,“ dodal Vetrík.

Výstava voskových figurín a obrazov potrvá do štvrtka 28. júna. Podrobný program nájdete TU.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM