Kultúra

TIPY NA VÍKEND: Na svoje si prídu fanúšikovia ľudového umenia, milovníci hodov aj deti

Prvý septembrový víkend poteší dobrým jedlom, ľudovým umením aj historickými bojmi na Devíne. Vyberte si z pestrého víkendového menu.

Ilustračný obrázok k článku TIPY NA VÍKEND: Na svoje si prídu fanúšikovia ľudového umenia, milovníci hodov aj deti
12
Galéria

Keramická Modra 2017

Keramická Modra oslavuje hlinu, na ktorej žijeme, s ňou späté remeslo, tradíciu i budúcnosť, ale aj poukazuje na to, čo súčasných majstrov trápi. Neoddeliteľnou súčasťou podujatia sú odborné výstavy, seminár, tvorivé dielne, ukážky v točení na keramických kruhoch, medzinárodný keramický jarmok, v piatok večer hrnčiarsky bál a v sobotu poobede štylizovaný sprievod – labovka.

Atmosféru dotvárajú kulinárske špeciality, hudobný program, razenie pamätnej mince, divadielko a detské hry z čias našich predkov, ako v guľôčky, koleso šťastia a drevený kolotoč.

Kompletný program nájdete TU.

do soboty / Modra / vstup voľný

Rozálske hody 2017

Tradičná hodová zábava obyvateľov mestskej časti Lamač. To sú tri dni zábavy, spevu, tanca, ale aj tradičného jedla a pitia. Návštevníkov čakajú vystúpenia hudobných, folklórnych i tanečných skupín. Počas troch dní ožije Malokarpatské námestie nielen hudbou, ale aj vôňou hodových dobrôt. Rozálske hody sú aktivitou, ktorej hlavným cieľom je zachovanie historického a kultúrneho dedičstva Lamača. Každoročne je v rámci projektu organizovaný historický sprievod, v rámci ktorého sa prezentujú aj lamačské kroje.

Kompletný program nájdete TU.

piatok – nedeľa / začiatok v piatok o 17:00 hod., koniec v nedeľu o 20:30 hod. / Lamač

Bystrické hrubé hody 2017

Mestská časť Záhorská Bystrica pozýva na Bystrické hrubé hody 2017. Trojdňový program zahŕňa vatru zvrchovanosti, film Tajný život maznáčikov, Beh o pohár starostu, futbalové zápasy, SZ Bystričan, Andalucia, Hruškovci, Hangoni a YPS, film Božská Florence, Latino party Americano, Reg time jazz band a veľa iného.

Kompletný program nájdete TU.

piatok – nedeľa / začiatok v piatok o 17:00 hod., koniec v nedeľu o 19:00 hod. / Záhorská Bystrica

Septembrový Burzoblšák

September je mesiac kedy sa opäť deti vracajú do školských lavíc, končia teplé slnečné dni a začína sa nám opäť vkrádať do života rutina. Chce to niečo nové. Niečo pekné. Možno nejaké topánky alebo štýlový jesenný kabátik. Knihu a hrnček na chladnejšie jesenné večery alebo akúkoľvek drobnosť, ktorá dokáže potešiť.

Komunitné podujatie a blší trh – Burzoblšák otvorí 2. septembra novú sezónu po dvojmesačnej pauze. Čaká na Vás veľa predajcov s oblečením ale aj inými výrobkami a môžete sa tešiť aj na zónu s občerstvením a ďalšie aktivity.

sobota / 8:00 – 14:00 hod. / v areáli ZŠ Pavla Marcelyho na Drieňovej ulici v Ružinove / vstup pre kupujúcich je voľný

DOD na hrade a v parlamente

Národná rada SR a Bratislavský hrad otvoria 1. septembra svoje brány verejnosti. Deň otvorených dverí sa bude konať pri príležitosti 25. výročia podpisu Ústavy SR. Verejnosť bude môcť navštíviť aj priestory hradu, ktoré sa bežne vidieť nedajú. Návštevníkov čaká kultúrny program a predstavia sa aj policajti, hasiči a vojaci. Informoval o tom komunikačný odbor parlamentu.

piatok / 8:30 hod. / Národná rada SR a Bratislavský hrad / vstup voľný

Kráľovstvo husaciny

Slovenský Grob bol začiatkom minuloročného septembra korunovaný za Kráľovstvo husaciny Máriou Teréziou. Tá sa po roku aj so svojím sprievodom vydá na kontrolu husacej monarchie. Na námestí v Slovenskom Grobe tak na všetkých čaká bohatý hudobný aj kultúrny program, ktorého súčasťou bude dobová krčma, kráľovská hostina a korunovácia Kráľa husaciny Máriou Teréziou.

Do Kráľovstva husaciny vás odvezú zdarma autobusy Slovak Lines a. s.

sobota / 14:00 hod. / námestie v Slovenskom Grobe / vstup voľný

Dni majstrov ÚĽUV

Už 27. ročník festivalu Dni majstrov ÚĽUV zavíta do ulíc Starého Mesta v prvý septembrový víkend. Bratislavčania sa môžu tešiť na zručných majstrov a výrobcov z celého Slovenska, remeselné dielne, hry pre deti, hudobno-tanečné vystúpenia. Prídu aj finalisti súťaže Zem spieva. K tomu všetkému vaše oči poteší aj módna prehliadka a žalúdok naplní tradičná kuchyňa.

sobota – nedeľa / od 10:00 do 18:00 hod. / centrum mesta / vstup voľný

Detský festival

Telekom Detský festival prichádza tento rok už druhýkrát, no tentokrát v letnej edícii. Ťuki, Zajo Turbo, Miro Jaroš a spol. sa predstavia v posledný deň prázdnin. Na pódiu postupne zažijete vystúpenia kúzelníka Peťa šestáka, ktorých vám predvedie svoju magickú šou, tešiť sa môžete na krásny rozprávkový muzikál Nemo a Dory, po ňom si navaríme zdravé maškrty s Mirkou Luberdovou a zašportujeme si so Sport Kids Academy.

nedeľa / 10:00 – 19:00 hod. / na Námestí M. R. Štefánika pri nákupnom cente Eurovea / vstup voľný

Rytieri na Devíne

Posledné tohtoročné podujatie Rytieri na Devíne bude naozaj rytierske v pravom slova zmysle! Znovu si pripomenieme obdobie stredoveku – teda typicky rytierske obdobie – a navyše… V hlavnom programe, teda v rytierskom turnaji, uvidíte zápolenie nie štyroch, ale piatich rytierov!

Počas celého dňa sa môžete odviezť na živom alebo drevenom koni, navštíviť remeselné stánky, zastrieľa si v dobovej strelnici, zastaviť sa pri stánku s občerstvením či v čajovni, alebo si prezrieť celý hrad Devín. Tu dávame do pozornosti, že nanovo je sprístupnená horná časť hradu, takže si môžete vychutnať pohľad na šíre okolie z takmer vtáčej perspektívy.

nedeľa / 10:00 hod. / v areáli hradu Devín / základné vstupné 8 eur, zľavnené 4 eurá, rodinné 13 eur

Trans Danube Swim 2017

Niekoľko desiatok nadšencov prepláva v Bratislave cez Dunaj. Prostredníctvom podujatia Trans Danube Swim 2017 chcú ukázať, že rieka je to najvzácnejšie, čo hlavné mesto má a dokáže sa postarať o nezabudnuteľný zážitok. Počas akcie bude pozastavená lodná doprava. V pohotovosti bude zdravotná služba, vodní záchranári i potápači vo vode.

nedeľa / 13:00 – 15:00 hod. / Dvořákovo nábrežie, River Park

Ružinovská opekačka

Bodku za bohatým letným programom v Ružinove dá Rozlúčka s letom. Začne sa o 16:00 hod. pred Domom kultúry Ružinov. Najmenší návštevníci sa môžu tešiť na detské nafukovacie atrakcie, westernové mestečko plné súťaží či obľúbené kreatívne maľovanie na tvár. Svoju šou predvedú aj ružinovskí hasiči, nebudú chýbať ukážky ich zásahov a prehliadka techniky. Nasledovať bude zapálenie vatry, pri ktorej zahrá do tanca folková skupina Salamander a opekanie. Prvých 50 návštevníkov sa môže tešiť na špekáčik zdarma.

nedeľa / 16:00 hod. / Dom kultúry Ružinov / vstup voľný

Tipy na víkend
12
Galéria
Zdroj: Telekom Detský festival
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM