Rôzne

Tekvica je nielen symbolom Halloweenu, ale aj zdravou jesennou pochúťkou

Čoraz populárnejšia zelenina chráni pred rakovinou a jej dužina obsahuje veľa užitočnej vlákniny a málo sacharidov. Uvarte si s nami skvelú tekvicovú pochúťku.

Ilustračný obrázok k článku Tekvica je nielen symbolom Halloweenu, ale aj zdravou jesennou pochúťkou
7
Galéria
Zdroj: pixabay

Tekvicu poznali a obľúbili si už naši pradedovia, keď sa v 15. storočí dostala do Európy. Už stovky rokov predtým však skvelo chutila Indiánom a neskôr aj jedákom v orientálnych krajinách.

Zdravá pochúťka

Dužina tekvice obsahuje užitočnú vlákninu a málo sacharidov. Je plná horčíka, draslíka, selénu, sodíka, železa, zinku, fosforu, vitamínu A, karoténov. Jej súčasťou sú aj bielkoviny, vysokokvalitné nenasýtené mastné kyseliny a vraj aj omladzujúca kyselina nukleová. Semienka, ktoré radi chrúmeme, sú prirodzenou zásobárňou zinku a železa, vápnika, vitamínov skupiny B, niektorých prospešných kyselín.

Celá tekvica je pre človeka prirodzenou protirakovinovou ochranou. A navyše pri jej kúpe nemusíte siahať hlboko do peňaženky. Tekvica vyrastie na každom poli a preto v obchodoch aj mimo sezónu nestojí veľa.

Tekvicové mňamky

Obľúbená guľatučká či oválna tekvica sa hodí do polievok, prívarkov, šalátov, nátierok, omeliet, koláčov.

Najobľúbenejšia a najchutnejšia je zrejme pečená. Nakrájajte ju na kocky, jemne posypte tymiánom, pokvapkajte troškou olivového oleja. Viac nič netreba – po desiatich minútach v trúbe ju môžete jesť. Chutí s chlebom aj so zemiakmi, posypaná syrom feta, za tepla, ale na druhý deň aj za studena.

Krémová polievku z tekvice Hokkaido chutí najmä deťom. Jej nádherná farba a krémová konzistencia poteší oko a lahodná chuť zas chuťové poháriky.

Na jej prípravu budeme potrebovať 750 ml vody, 1 väčšiu cibuľu, 2 lyžice olivového oleja, 500 gramov tekvice Hokkaido. Nakoniec podľa chuti smotanu na šľahanie, biele korenie a soľ.

Príprava: Na olivovom oleji necháme zosklovatieť cibuľu, prisypeme nahrubo nakrájanú tekvicu, pokojne aj so šupkou. Chvíľu zľahka orestujte a miešajte. Potom podlejeme horúcou vodou a osolíme podľa chuti. Dusíme domäkka, čo trvá cca 10 – 15 minút. Následne rozmixujeme alebo prepasírujeme. Na zjemnenie môžeme primiešať 2 – 3 lyžice smotany na šľahanie a podľa chuti dosoliť. Dospelí si môžu polievku okoreniť štipkou bieleho korenia. Polievku z tekvice Hokkaido podávame s kockami pečiva, ktoré na tuku osmažíme dozlata.

Tekvica a jej podoby
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM