Rôzne

Gaštany - chutné a zdravé symboly jesene

Málokto si vie predstaviť jeseň bez vône pečených gaštanov. Sú dobrotou, ktorá nielen fantasticky chutí, ale má aj liečivé účinky.

Ilustračný obrázok k článku Gaštany - chutné a zdravé symboly jesene
8
Galéria
Zdroj: pixabay

Gaštany sa na Slovensku udomácnili pred 400 rokmi, keď ich na naše územie priniesli Turci. Pre chudobných boli záchranou najmä v čase slabej úrody zemiakov a obilnín. Gaštanová múka sa kedysi pridávala do cesta pri pečení chleba. Dnes je najmä vďaka tomu, že neobsahuje lepok, stále populárna najmä medzi celiatikmi.

Pomôžu pečeni, kĺbom aj srdcu

Gaštany majú nízky obsah tuku, obsahujú však veľa škrobu a sú zdrojom viacerých minerálov a vitamínov, najviac vitamínu C. Jeho obsah sa však výrazne redukuje tepelnou úpravou. Zo stálejších vitamínov sú v gaštanoch B a E, ktoré prospievajú vlasom aj pokožke. Podobne ako orechy, obsahujú gaštany aj vitamín K, ktorý prospieva zrážanlivosti krvi. Okrem toho nájdete v gaštanoch prospešné železo, mangán, magnézium, fosfor a draslík.

Gaštan je známy tým, že čistí pečeň a zastavuje hnačku. Plody majú nízky obsah cukru a sú vhodné aj pre diabetikov. Pôsobia priaznivo na srdce a srdcovo-cievnu sústavu. Starší ľudia na ne nedajú dopustiť, pretože uľavujú chorým kĺbom. Pomáhajú aj proti únave a uvoľňujú bolesť hlavy.

Pečené aj varené

Pri zbere jedlých plodov treba dávať pozor na jemné konáre stromu, ktoré sa ľahko lámu. Gaštany teda odtrhávajte priamo zo stromu, nikdy ním netraste. Ak ich ochutnáte surové, budú nepríjemne trpké a až po tepelnej úprave dostávajú lahodnú chuť.

Pri kúpe gaštanov v obchode dajte pozor na to, aby jadro nebolo príliš suché. Ich kuchynskú prípravu dlho neodkladajte, pretože zvyčajne rýchlo splesnivejú. Gaštany sú najlepšie upečené. Vynikajúce je aj známe gaštanové pyré. Aj v slovenských kuchyniach sa čoraz viac používa gaštanová múka či vločky.

Gaštanové mňamky

Kuchynskou klasikou sú PEČENÉ GAŠTANY. Pripravujú sa veľmi jednoducho. Nezabudnite do šupky narezať nožom kríž, ak by ste to neurobili, gaštany v trúbe vybuchnú. Pečieme ich na plechu cca 20 minút (od 180 do 210 stupňov). Šupka sa otvorí, ale jadro ostane mäkké. Potom gaštany trošku pokropíme vodou a zabalíme do staršej utierky. Mierne postláčame, aby popraskali šupky.

Vynikajúce je aj GAŠTANOVÉ PYRÉ. Na 4 porcie potrebujeme:

  • 500 g uvarených pretlačených gaštanov
  • 100 g cukor práškový
  • 1 PL rum
  • podľa chuti čokoláda, šľahačka

Postup prípravy nie je zložitý. Pretlačené gaštany zamiešame s cukrom a rumom a znova pretlačíme tak, aby masa padala na misu v podobe tenkých rezancov, ktoré ozdobíme šľahačkou a roztopenou čokoládou.

Gaštan je symbolom jesene, pochúťkou i prírodnou lekárňou + RECEPTY
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM