Rôzne

Samozber jabĺk: Natrhajte si vlastnoručne šťavnaté ovocie na zimu

Vyberte si sami vitamínové bomby za skvelú cenu. Za samozberom jabĺk netreba chodiť ďaleko. Bratislavčanom sa stačí vybrať do Dunajskej Lužnej.

Ilustračný obrázok k článku Samozber jabĺk: Natrhajte si vlastnoručne šťavnaté ovocie na zimu
Zdroj: pixabay

Sezóna jabĺk je v plnom prúde. Viete, kde v okolí si ich môžete naoberať sami?

Samozber sa oplatí najmä vďaka cene, ktorá je podstatne nižšia ako pri nákupe jabĺk v obchode. Navyše si môžete navyberať plody, ktoré sa vám zdajú najlepšie a najšťavnatejšie.

Sad v Dunajskej Lužnej

Samozber na Slovensku môžete využiť od augusta až do konca októbra. Záleží od toho, akú odrodu máte radi. Pri vlastnoručnom zbieraní plodov myslite na to, že na prvom mieste je ohľaduplnosť voči stromom a konárom.

Pre Bratislavčanov je najbližšou lokalitou samozberu Dunajská Lužná. Veľký a populárny sad Dobré jablká ponúka viacero odrôd určených na zbieranie pre verejnosť. Obľúbené sú sorty Gala, Golden Delicious, Jonagold, Red Delicious, Braeburn, Fuji.

Sad Dobré jablká nájdete na konci obce v smere na Šamorín. V čase konania samozberu je tu výrazne vyvesené označenie miesta, kde sa koná. Bližšie informácie nájdete aj na stránke dobrejablka.sk.

Jablká prvej triedy kúpite momentálne za cenu 0,60 eur za kilogram. Za to isté množstvo jabĺk druhej triedy zaplatíte 0,30 eur.

Koncom septembra sa oberajú najmä jablká odrôd Jonagold a Golden Delicius, ktoré vydržia pri dobrom uskladnení (to znamená teplota do 8 stupňov Celzia a primeraná vlhkosť) približne dva mesiace. Jablká Jonagold sú typické svojou sladko-kyslou chuťou a sú obľúbené najmä na sušenie či odšťavovanie. Obľúbenými odrodami sú takzvané zimné jablká – odrody Braeburn a Fuji. Tie sa zbierajú v októbri. Potrebujú totiž „chytiť“ prízemný mráz a následne vydržia pri dobrom uskladnení aj päť mesiacov.

Pokiaľ máte radi hrušky, nazbierať sa tu dajú tiež. V ponuke sú odrody Konferencia a Lucas. Sú to takzvané maslové odrody, nie sú sypké a sú vhodné na zaváranie, ale aj na uskladnenie. Vydržia aj dva-tri mesiace. Čím dlhšie „ležia“, tým sú sladšie.

Emilove sady v Dvoroch nad Žitavou

Za samozberom sa môžete vybrať aj do Dvorov nad Žitavou. V Emilových sadoch miestneho ovocinárskeho družstva je už tiež zbieranie ovocia v plnom prúde. Na výber sú odrody od skorých až po neskoré, vhodné na dlhodobé zimné skladovanie. Momentálne si môžete natrhať odrody Golden Delicious, Pinova, Topaz, Selena a Idared za bezkonkurenčnú cenu 0,60 eur za kilogram. Viac sa dozviete TU.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM