Redakcia radí: Krémová polievka z pečenej tekvice s cviklovými čipsami

Mnohé predzáhradky už zdobia halloweenske tekvice a kuchyne rozvoniavajú praženými jadierkami. Tekvicová sezóna je tu!

Ilustračný obrázok k článku Redakcia radí: Krémová polievka z pečenej tekvice s cviklovými čipsami
Zdroj: nin.sk

Tekvice si mnohí z nás spájajú s prívarkami, ktoré v jedálničku detí nezastávajú práve najvyššiu priečku obľúbenosti. A čo tak vyskúšať niečo nové? Krémovú polievku z pečenej tekvice s cviklovými čipsami si zamilujete.

INGREDIENCIE

1 hokkaido

5 stúčikov cesnaku

1 tekvica

1 zeler

4 mrkvy

zázvor o veľkosti palca

kučeravá petržlenová vňaťka

1 cibuľa

polovička masla

4 lyžice smotany na varenie

červené víno Chateau Modra

voda

2 stredne veľké cvikle

soľ

korenie

olivový olej

šťava z polovice citróna

Zdroj: nin.sk

Cviklové čipsy

Cviklové čipsy si môžeme pokojne vyrobiť deň vopred. Ak máme sušičku, nie je to problém, ak sušičku nemáme, čipsy si môžeme vyrobiť jednoducho aj v rúre.

Cviklu treba poriadne umyť, ošúpať a nakrájať na veľmi tenké kolieska. Môžeme použiť struhák na uhorky. Takéto krúžky rozložíme na mriežku osolíme, pretočíme na druhú stranu a znova osolíme, najlepšie morskou soľou.

Necháme cviklu 30 minút odstáť, aby sme sa zbavili prebytočnej vody. Potom cviklové kolieska potrieme olivovým olejom z každej strany a uložíme na papier na pečenie. Sušíme v rúre približne 35 minút pri 150 stupňoch.

Polievka

Hokkaido umyjeme, nakrájame, zbavíme semiačok a rozložíme na papier na pečenie na plech. Pridáme k nemu neošúpaný cesnak a dáme piecť do rúry pri 180 stupňoch približne na 25 minút (kým hokkaido nebude mäkké).

Zatiaľ si ošúpeme a najemno nakrájame cibuľu, ošúpeme tekvicu, zbavíme ju jadierok a nakrájame na kúsky. Zeler, mrkvu a zázvor rovnako ošúpeme a nakrájame. V hlbokom hrnci roztopíme maslo a speníme na ňom cibuľu. Pridáme tekvicu, zeler, mrkvu a zázvor, poriadne premiešame a podlejeme vínom. Keď sa víno zredukuje, zalejeme zeleninu vodou tak, aby bolo všetko kúsok pod hladinou.

Petržlenovú vňať uviažeme potravinárskym špagátom a pridáme do hrnca. Keď je všetka zelenina mäkká, vyberieme vňaťku, do polievky pridáme už ošúpaný cesnak a hokkaido a rozmixujeme ponorným mixérom na hladkú kašu. Ak sa nám polievka zdá príliš hustá, môžeme pridať vodu. Polievku osolíme a okoreníme podľa chuti.

Do rozmixovanej polievky pridáme smotanu, polievku ešte raz prevaríme, odstavíme zo sporáka, pridáme citrónovú šťavu, premiešame a podávame spolu s cviklovými čipsami.

Viac tipov na chutné recepty nájdete na www.nin.sk

Zdroj: nin.sk