Rôzne Správy

"Svetová" DRAŽOBA v Bratislave: Hlavné mesto Slovenska predbehlo aj Prahu a Dubaj

Ukazuje to index najdrahších miest na svete od Economist Intelligence Unit. Môžu za to najmä nižšie platy, ktoré "nestíhajú" dobiehať prudké zvyšovanie cien.

Ilustračný obrázok k článku "Svetová" DRAŽOBA v Bratislave: Hlavné mesto Slovenska predbehlo aj Prahu a Dubaj
16
Galéria
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Britská analytická spoločnosť Economist Intelligence Unit zverejnila rebríček miest, v ktorých je najdrahší život. Ako informoval portál CNN, prvé miesto patrí izraelskému mestu Tel Aviv. Bratislava v umiestnení poriadne prekvapila. Žiaľ, nie pozitívne.

Život v Bratislave

Všetci dobre vieme, že ceny nehnuteľností a nájmov rastú závratným tempom. Je teda viac než jasné, že mnohí obyvatelia hlavného mesta žijú po zaplatení hypotéky, ako sa hovorí „z ruky do huby“. Roztočiť žúrku v centre Bratislavy tiež nie je práve najlacnejšia záležitosť. Ak chcete pozvať na pohárik či dobrú večeru priateľov, musíte siahnuť poriadne hlboko do vrecka. Nehovoriac o zvyšujúcich sa cenách pohonných hmôt, cestovania či energií.

Potvrdil to aj spomínaný rebríček, ktorý Bratislavu zaradil vo výslednom poradí miest pred Dubaj, Prahu či Budapešť. Hodnotilo sa najmä to, aký je pomer cien a miezd priaznivý voči obyvateľom.

Hlavné mesto Slovenska patrí do hornej polovice rebríčka miest, kde je najdrahší život.

Mestá sveta hodnotili podľa porovnávania cien približne 200 konkrétnych výrobkov a služieb. Výsledky ovplyvnila najmä pandémia koronavírusu a tiež vlna zdražovania, ktorá ju sprevádza a podpísala sa pod horšiu ekonomickú situáciu.

Viacero miest sa práve preto ocitlo v rebríčku vyššie ako pred rokom. Kým napríklad v Ríme sú ceny odevov či potravín nižšie, v Prahe a Viedni si to isté kúpite za viac peňazí.

Nízke platy, vysoké ceny

Ako uvádza CNN, izraelské mesto Tel Aviv sa po prvý raz dostalo na čelo rebríčka a predbehlo tak minuloročný Paríž, ktorý je teraz na druhom mieste spolu so Singapurom. Odborníci to pripisujú prudkému zvýšeniu cien potravín a dopravy a sile izraelskej meny voči americkému doláru.

Zürich a Hong Kong sú na štvrtom a piatom mieste, pričom minulý rok sa umiestnili na prvom mieste spolu s Parížom. New York, Ženeva, Kodaň, Los Angeles a Osaka uzatvárajú zvyšok top 10.

Poriadne zdražel aj život v Bratislave. Z rebríčka medzi mestami strednej a východnej Európe vyšla ako najdrahšia.

Naša metropola je už drahšia ako spomínaná Praha či Dubaj. Môžu za to naše nižšie platy, ktoré „nestíhajú“ dobiehať prudké zvyšovanie cien.

Najdrahšie mestá sveta

  1. Tel Aviv (Izrael)
  2. Paríž (Francúzsko)
  3. Singapur (mestský štát)
  4. Zürich (Švajčiarsko)
  5. Hongkong
  6. New York (USA)
  7. Ženeva (Švajčiarsko)
  8. Kodaň (Dánsko)
  9. Los Angeles (USA)
  10. Osaka (Japonsko)

Najlacnejšie mestá sveta

  1. Damask (Sýria)
  2. Tripolis (Líbya)
  3. Taškent (Uzbekistan)
  4. Tunis (Tunisko)
  5. Alma-Ata (Kazachstan)
  6. Karáči (Pakistan)
  7. Ahmadábád (India)
  8. Alžír (Alžírsko)
  9. Buenos Aires (Argentína)
  10. Lusaka (Zambia)

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM