Rôzne Správy

OTUŽILCI v uliciach Bratislavy: Po pobyte v zime a mraze sa však nemajú kde ZOHRIAŤ

Depaul spustil charitatívnu kampaň Otužilec pre pomoc ľuďom bez domova. Terénny tím organizácie aktuálne potrebuje ochranné prostriedky a dezinfekciu na ochranu pred novým koronavírusom.

Ilustračný obrázok k článku OTUŽILCI v uliciach Bratislavy: Po pobyte v zime a mraze sa však nemajú kde ZOHRIAŤ
Zdroj: Depaul Slovensko, n. o.

Ľudia bez domova čelia aktuálne zime, strachu z nákazy a zákazu vychádzania, ktorý nemôžu dodržať. Viacerí tiež prišli o brigády či pomocné práce, ktoré boli pre nich zdrojom obživy.

Upozorňuje na to nezisková organizácia Depaul Slovensko, ktorá spustila „zimnú“ charitatívnu kampaň Otužilec. Prostredníctvom nej chce získať podporu a finančnú pomoc pre svoju prácu, keďže sa v Bratislave venuje pomoci ľuďom bez domova.

Otužilci

"Ľudia bez domova sú v podstate tiež otužilci. Žiaľ, nedobrovoľní. Na ulici sú denne vystavení mrazom, ktoré si len sotva vieme predstaviť. Veríme, že prostredníctvom tejto kampane dokážeme osloviť čo najširší okruh ľudí tak, aby téma pomoci ľuďom bez domova našla u verejnosti širokú odozvu,“ uviedla fundraiserka Depaul Slovensko Zuzana Kuľhová.

Riaditeľ organizácie Jozef Kákoš upozornil, že každý deň sa starajú približne o 320 až 350 ľudí bez domova, z ktorých viacerí pochádzajú z Bratislavy, no mnohí prichádzajú do hlavného mesta z celého Slovenska.

Potrebujú pomoc

V teréne, ošetrovni v centre mesta, útulkoch pre chorých, ale i v najväčšej nízkoprahovej nocľahárni v strednej Európe,“ priblížil s tým, že stále si takmer polovicu výdavkov musia ako nezisková organizácia hradiť sami. Pomáha im však pravidelná podpora od darcov.

Získané financie v rámci kampane chce neziskovka využiť na denný chod všetkých svojich zariadení – ubytovne, ošetrovne v centre mesta, útulkov pre chorých.

Terénny tím organizácie denne navštívi desiatky ľudí v uliciach Bratislavy, ktorým pomáha, a aktuálne potrebuje množstvo ochranných prostriedkov a dezinfekciu na ochranu pred novým koronavírusom.

Byty na prenájom

Finančnú podporu od ľudí dá aj do nového integračného projektu, v rámci ktorého by Depaul chcel získať pre ľudí bez domova desať bytov, ktoré budú môcť dlhodobejšie užívať, kým sa dostanú k vlastnému bývaniu.

Vo všetkých zariadeniach Depaul Slovensko sa ročne vystrieda 1800 ľudí bez domova. V ich nocľahárni za rok prespí 1200 ľudí, denne tam rozdajú 200 porcií teplej polievky.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM