Kultúra

Spev a organové melódie si vychutnáte počas Noci hudby

Ojedinelý koncert z organovej a vokálnej tvorby Jána Levoslava Bellu a Franza Liszta si môžete vypočuť v Novom evanjelickom kostole na Legionárskej ulici v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku Spev a organové melódie si vychutnáte počas Noci hudby
Zdroj: TASR

V rámci celoslovenského podujatia Noc hudby zaznie v piatok 17. júna 2016 o 20.00 h v Novom evanjelickom kostole na Legionárskej ulici v Bratislave ojedinelý koncert z organovej a vokálnej tvorby Jána Levoslava Bellu a Franza Liszta. Účinkovať bude mužské spevácke okteto Danubius Octet Singers organistu Martina Baka a dirigenta Daniela Simandla.

Dramaturgickou lahôdkou koncertu bude Lisztova Omša č.497 pre mužský zbor a organ (jej pôvodná verzia z roku 1848) či Lisztov slávnostný hymnus na oslavu sv. Cyrila a Metoda pod názvom „Slavimo slavno Slaveni“.

Z tvorby Jána Levoslava Bellu odznie organová Fantázia – Sonáta d mol a niekoľko pozoruhodných mužských zborov „a capella“, napríklad Staroslovenský Otče náš – Bellova práca zo štúdií vo Viedni, jeho Modlitba sv. Cyrila na sotnách, ako aj ďalšie skladby.

Bratislavské stopy týchto hudobných velikánov európskeho a slovenského romantizmu poslucháčom priblíži v krátkej prednáške muzikologička Jana Lengová.

Vstupné na koncert, ktorý podporilo mesto Bratislava i Bratislavský samosprávny kraj, je dobrovoľné.

Mužské spevácke okteto Danubius Octet Singers je zložené výlučne z profesionálne školených spevákov – absolventov Konzervatória a Vysokej školy múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Pôsobia v ňom členovia zborových telies z Bratislavy a Viedne (zbor Viedenskej štátnej opery, zbor Opery SND).

Dirigent okteta Danubius Octet Singer Daniel Simandl je absolventom VŠMU v Bratislave, odbor orchestrálne dirigovanie.

Organista Martin Bako účinkoval na medzinárodných organových festivaloch doma i v zahraničí. Spolupracoval so Slovenskou filharmóniou, Štátnou filharmóniou Košice a inými. Pravidelne sa venuje aj organovej improvizácii, ktorou sa prezentuje nielen pri liturgickej hre, ale aj koncertne v bratislavskej Katedrále sv. Martina.

Čítajte aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM