Aktualizované KAW Rôzne Správy

Sneh robí Bratislave PROBLÉMY: Zlomeniny v nemocniciach, odstavená MHD a nevysypaný odpad

Bratislava už od rána bojuje s kalamitnou situáciou. Problémy pribúdajú a sneženiu ešte nie je koniec.

Ilustračný obrázok k článku Sneh robí Bratislave PROBLÉMY: Zlomeniny v nemocniciach, odstavená MHD a nevysypaný odpad
27
Galéria
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

V Bratislave má napadnúť viac ako 20 centimetrov snehu. MHD mešká a šmykľavé neodhrnuté chodníky už majú prvé „obete“.

AKTUALIZÁCIA o 15.30 hod.: MHD do Lamača už premáva.

Problémy hlási MHD

Situácia v bratislavskej doprave sa z dôvodu hustého sneženia naďalej zhoršuje. Dopravný podnik Bratislava (DPB) hlási obmedzenia MHD na viacerých linkách.

Problémy hlási aj prímestská autobusová doprava, oneskoruje sa i premávka a vypravovanie vlakov.

Web Dopravného podniku Bratislava (DPB) potvrdzuje, na linkách 151 a 47 došlo na pôvodnej trase k zmenám. Naopak, obnovená je premávka do Lamača: „Linky 23, 30, 63, 123 a 130 premávajú v plnom rozsahu po pôvodných trasách.“

Zvyšuje sa oneskorenie spojov autobusovej regionálnej dopravy. „Evidujeme meškanie v rozmedzí od 15 do 30 minút, ojedinele aj viac. Najhoršia je situácia na cestách v okrese Pezinok,“ informovala hovorkyňa Bratislavskej integrovanej dopravy (BID) Eva Vozárová.

V Bratislave sa očakáva najintenzívnejšie sneženie od roku 2013. Napadnúť môže miestami až do 25 centimetrov sne­hu.

Auto nechajte doma

Aj hlavné mesto priznalo, že pri nepretržitom 24-hodinovom nasadení všetkých dostupných kapacít zimnej údržby mesta a mestských častí, bude situácia v Bratislave počas štvrtka komplikovaná. Magistrát žiada obyvateľov, aby odložili nevyhnutné presuny po meste autom.

Vlaky meškajú

Meškania vlakov v súvislosti s hustým snežením oznamuje na svojom účte na Twitteri i Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK). Vplyv počasia ako dôvod približne 30-minútového meškania z bratislavskej hlavnej stanice uvádza napríklad pri vlakoch do Prievidze, Košíc či Komárna.

Letisko je uzavreté

Bratislavské letisko je pre husté sneženie od 12.40 hod. uzavreté. Zrušené boli štyri prílety z plánovaných letov. Sneženie tiež skomplikovalo odlet linky do írskeho Dublinu s meškaním 73 minút. TASR o tom informovala hovorkyňa Letiska Milana Rastislava Štefánika v Bratislave Zuzana Drobová.

Príslušné letiskové zložky aktuálne intenzívne zabezpečujú nepretržitú údržbu dráh. „Avšak spád snehových zrážok je v súčasnosti tak intenzívny, že na udržanie prevádzkyschopnosti prevádzkových plôch nepomáha mechanický ani chemický zásah,“ priblížila Drobová.

Odhaduje, že uzávera letiska potrvá minimálne tri hodiny.

Zlomeniny

Zdravotníci Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) na centrálnych príjmoch vo štvrtok do 14.00 hod. ošetrili piatich pacientov so zraneniami po pošmyknutí na zľadovatených a zasnežených chodníkoch a cestách. Pre TASR to uviedla hovorkyňa najväčšej slovenskej nemocnice Eva Kliská.

„Najčastejšie naši zdravotníci ošetrili ľahšie úrazy ako pomliaždeniny, podvrtnutia, tržné rany, pri ktorých stačilo ambulantné ošetrenie,“ priblížila.

Výnimkou však podľa Kliskej neboli ani zlomeniny dolných a horných končatín, úrazy hlavy a chrbtice.

OLO sa do kopcov nedostala

Husté sneženie v Bratislave spôsobuje aj problémy s odvozom odpadu, najmä v kopcovitom teréne, ako je Koliba, Dúbravka, Karlova Ves, Rača, Lamač, Devín a úzke záhradkárske časti v intraviláne mesta. Pre TASR to uviedla Linda Golejová z bratislavskej mestskej firmy Odvoz a likvidácia odpadu (OLO).

„Všetky posádky OLO vo štvrtok ráno do terénu vyrazili v zmysle platného harmonogramu zvozu odpadu. Hlavné ťahy mesta sú prejazdné bez problémov. Máme identifikované neprejazdné ulice v kritických častiach mesta, najmä v kopcovitom teréne,“ priblížila Golejová.

Obyvatelia a správcovia neprejazdných ulíc budú v priebehu dňa informovaní spoločnosťou OLO formou SMS správy, potrebné informácie sú zverejnené aj na webe mestskej firmy.

„Kontaktujeme dotknuté mestské časti, aby sme dostali informácie o priebežnom posype či odhrne snehu tak, aby sme vedeli rýchlo reagovať a vykonať obsluhu v danej lokalite,“ podotkla Golejová. OLO zároveň posilňuje výkon na ďalšie dni tak, aby nevykonané odvozy odpadu zrealizoval v čo možno najkratšom čase.

Správu budeme aktualizovať

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM