Aktualizované KAW Rôzne Správy

FOTO: Najväčšia KALAMITA Bratislavu ešte len čaká. Kedy sa rozsneží viac než doteraz?

MHD v Bratislave hlási výpadky niektorých liniek, spoje môžu meškať. A popoludní má snežiť ešte viac!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Najväčšia KALAMITA Bratislavu ešte len čaká. Kedy sa rozsneží viac než doteraz?
27
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk

Aktuálne počasie na našom území ovplyvňuje tlaková níž z Jadranu, ktorá prináša na naše územie sneženie. Prvé vločky dorazili už v skorých ranných hodinách a odvtedy biela perina rastie a rastie.

„Aktuálne sneží na takmer celom západnom a v západných okresoch stredného Slovenska, pričom sa zrážkové pole pomaly presúva na sever až severovýchod,“ informuje portál iMeteo.

Treba sa však pripraviť na ďalšiu dávku bielej hmoty. „To najvýdatnejšie sneženie Slovensko ešte len čaká. Najhlavnejšie zrážkové pole, ktoré prinesie veľmi husté sneženie, dorazí na naše územie po 14.00 hod.,“ uvádza iMeteo.

Raz za 10 rokov

Popoludní bude pribúdať sneh s intenzitou 2 až 3 cm za hodinu, na západnom Slovensku napadne až do 25 cm.

Takéto množstvo snehu je za necelých 24 hodín v oblasti západného Slovenska nezvyčajné a vyskytuje sa zhruba raz za 10 rokov.

So snežením treba rátať až do piatkového rána. „V strehu tak treba byť aj počas večera a noci, a to nielen na cestách, ale treba si dať pozor aj na nápor snehu v korunách stromov a pod. Problémy môžu nastať aj v dodávkach elektrickej energie,“ upozorňuje iMeteo.

Autobusy aj trolejbusy meškajú

Počasie zatiaľ výrazne neobmedzuje premávku bratislavskej MHD ani prímestskej autobusovej dopravy, v hlavnom meste i pri linkách regionálnych autobusov je však potrebné rátať s miernym zdržaním, v hlavnom meste i s dočasnými zmenami pri niektorých linkách.

Podľa webu Dopravného podniku Bratislava (DPB) od 12.11 h nepremáva linka 151, rovnako od 11.43 h nejdú ani spoje linky 139. Linka 47 premáva obojsmerne odklonenou trasou a linka 44 na skrátenej trase. „Podľa vývoja počasia môže dôjsť k meškaniam spojov oproti platným cestovným poriadkom,“ dopĺňa dispečing DPB.

V rámci prímestskej autobusovej dopravy eviduje Bratislavská integrovaná doprava (BID) naďalej mierne meškanie liniek, výraznejšie obmedzenia však nehlási.

Cesty

Diaľnice v Bratislave a jej širšom okolí sú momentálne aj napriek hustému sneženiu zjazdné. Informuje o tom Národná diaľničná spoločnosť (NDS). V teréne majú diaľničiari v okresoch Bratislava, Malacky, Trnava a Galanta všetku dostupnú techniku 35 sypačov a v teréne je 35 ľudí.

„Vozovky diaľnic sú prevažne mokré, prípadne miestami s vrstvou kašovitého snehu. Všetky diaľnice NDS v uvedených lokalitách sú zjazdné,“ spresnila hovorkyňa NDS Eva Žgravčáková.

Vodičov však upozorňuje, aby boli pri šoférovaní v tomto počasí opatrní, a to najmä na dotknutých úsekoch diaľnice D1, D2 a rýchlostnej cesty R1, ako aj na centrálnom okruhu diaľnic D1 a D2 v Bratislave.

Cesty I., II. a III. triedy na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až mokrý. Na juhozápade Slovenska sa na povrchu vozoviek miestami nachádza kašovitý alebo utlačený sneh do troch centimetrov.

Vozovka na Pezinskej Babe je pokrytá kašovitým až utlačeným snehom do dvoch centimetrov.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM