Rôzne Správy

SMUTNÁ história Patrónky: Na mieste poznačenom tragédiami vznikne pamätník

Pamätník bude pripomínať smutnú históriu daného miesta počas druhej svetovej vojny a ľudáckeho režimu.

Ilustračný obrázok k článku SMUTNÁ história Patrónky: Na mieste poznačenom tragédiami vznikne pamätník
Zdroj: TASR/Dano Veselský

V areáli bývalej muničnej továrne na bratislavskej Patrónke v piatok (25. 3.) poklepali základný kameň budúceho pamätníka obetiam holokaustu. Akt bol súčasťou pietnej spomienky pri príležitosti 80. výročia prvej vlny deportácií Židov zo Slovenského štátu.

Smutná história

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba informoval, že pamätník bude pripomínať smutnú históriu daného miesta počas druhej svetovej vojny a ľudáckeho režimu. „Bolo tu zriadené koncentračné stredisko pre Židov, do nemeckého koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau odtiaľto previezli 8000 židovských obyvateľov,“ pripomenul. Myšlienku pietneho miesta ocenil aj hlavný rabín Židovskej náboženskej obce Baruch Myers.

Droba zdôraznil, že tragédiu holokaustu i jeho pozadie je potrebné neustále pripomínať ako memento toho, k čomu môže dospieť nenávisť a totalitná ideológia. „Preto na tomto mieste vybudujeme pamätník holokaustu, aby sme ani my, ani naše deti a vnúčatá nezabudli na túto udalosť,“ uviedol o pamätníku, na ktorého podobe spolupracovali študenti zo Školy umeleckého priemyslu Josefa Vydru.

Predseda Židovskej náboženskej obce (ŽNO) Tomáš Stern vo svojom príhovore zdôraznil, že tragické udalosti spred 80 rokov nie je možné neprepojiť s uvedomením si tragédie, ktorá sa v súčasnosti deje na Ukrajine. I preto je presvedčený, že pamätať a pripomínať si už nestačí.

Transporty do koncentračných táborov

Židov, koncentrovaných v areáli bývalej továrne na Patrónke, odvážali do koncentračného tábora zo železničnej stanice v dnešnej mestskej časti Lamač. Prvý transport, s vyše 700 ženami a dievčatami, odišiel 27. marca 1942 podvečer, teda len dva dni po odchode prvého transportu so židovskými ženami z Popradu. Rovnako ako popradský transport, aj vlak z Lamača smeroval do nacistického koncentračného tábora Auschwitz, vo vtedy okupovanom Poľsku.

Slovensko si v piatok pripomína 80. výročie začiatku transportov slovenských Židov do vyhladzovacích táborov počas druhej svetovej vojny. Pri tejto príležitosti sa uskutočnia na Slovensku viaceré pietne spomienky.

Na podujatí v Poprade, odkiaľ vypravili vôbec prvý transport, sa zúčastní aj prezidentka Zuzana Čaputová. Na pietnej spomienke v bratislavskom Lamači zasa odprezentujú aj návrh pripravovaného pamätníka obetiam holokaustu.

Foto je ilustračné

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM