Rôzne

Slovenské 0 euro bankovky sú medzi TOP 11 najdrahšími z celého sveta

Suvenírový a zberateľský fenomén pochádzajúci z Francúzska spôsobil ošiaľ aj na Slovensku. Všetky doteraz vydané bankovky sú už vypredané.

Ilustračný obrázok k článku Slovenské 0 euro bankovky sú medzi TOP 11 najdrahšími z celého sveta
14
Galéria
Zdroj: Euro Souvenir Slovensko

Medzi TOP 11 najdrahšími 0 euro souvenir bankovkami z celého sveta sú aj dve slovenské. Ide o bankovky, na ktorých je vyobrazený Pamätník SNP v Banskej Bystrici a Bratislavský hrad.

Vzácne bankovky

Suvenírový a zberateľský fenomén pochádzajúci z Francúzska spôsobil ošiaľ aj na Slovensku. Slovenské 0 euro souvenir bankovky sa vypredávajú rýchlosťou blesku, ľudia sú ochotní vystáť si na zberateľský kúsok niekoľkometro­vé rady.

Asi najväčší záujem spomedzi slovenských suvenírov je o bankovku zobrazujúcu Pamätník SNP v Banskej Bystrici. V popredí je situovaný tank LT vz. 38, ktorý úspešne zasahoval do bojov počas SNP. Múzeum SNP v Bystrici vydalo túto bankovku v limitovanom náklade 5 000 kusov. Prvých 3 000 kusov sa vypredalo za rekordný čas 2 hodiny 15 minút. Pre enormný záujem sa plánuje dotlač.

Veľký záujem bol aj o 0 euro souvenir bankovku s Bratislavským hradom, ktorá vyšla v náklade 5 000 kusov. Vypredala sa už v prvý deň predaja, za necelých 6 hodín. O úspešný predaj sa mohla postarať aj chybička krásy v podobe preklepu v názve Bratislavského hradu. Aj v tomto prípade je pre veľký záujem plánovaná dotlač bankoviek.

Všetky doteraz vydané slovenské bankovky sú už vypredané, pri niektorých je avizovaná dotlač.

Očakávaná bankovka

Veľmi očakávanou je bankovka k 50. výročiu odporu proti okupácii, na ktorú sa dostala legendárna snímka slovenského fotografia Ladislava Bielika z augusta 1968 – muž s odhalenou hruďou pred okupačným tankom v Bratislave. Jej predaj bude spustený v auguste tohto roku, náklad zatiaľ nie je známy.

Euro souvenir bankovky sú vyrobené zo 100 % bavlneného papiera používaného pri výrobe pravých euro bankoviek. Obsahujú množstvo ochranných prvkov ako pravé bankovky a každá je originál.

Na euro souvenir bankovkách sú zobrazované najvýznamnejšie kultúrne a historické pamiatky, alebo zaujímavé turistické miesta Európy. Predaj týchto bankoviek predstavuje pre kultúrne a historické pamiatky významný príjem. Takto získané finančné prostriedky môžu následne použiť na svoju obnovu, údržbu a prevádzku.

Zdroj: Euro Souvenir Slovensko
Slovenské 0 euro souvenir bankovky
14
Galéria
Zdroj: Euro Souvenir Slovensko
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM