Rôzne

FOTO + VIDEO: Sky Park dosiahol najvyššie podlažie. Ponúka výhľady na dominanty mesta

V polovici roka 2020 budú byty odovzdané majiteľom a Bratislavčania dostanú nový mestský park a zrekonštruovanú Jurkovičovu tepláreň.

Zdroj: Dnes24.sk

Prvá z troch rezidenčných veží projektu Sky Park s mestským parkom od Zahy Hadid, ktorý vyrastá v bývalej industriálnej zóne medzi ulicami Čulenova, Továrenská a Bottova, dosiahla koncom roka 2018 najvyššie, 31. nadzemné podlažie.

Sky Park

Hrubá stavba zvyšných dvoch veží bude dokončená v prvej polovici tohto roka. Vo výstavbe je zároveň kancelárska veža Sky Park Offices a prebieha aj rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatky Jurkovičovej teplárne.

„Aj napriek technickej a architektonickej výnimočnosti je výstavba Sky Parku v súlade s časovým harmonogramom. Postupné odovzdávanie bytov novým majiteľom očakávame v polovici roka 2020, zároveň s tým však všetci Bratislavčania dostanú nový mestský park a zrekonštruovanú Jurkovičovu tepláreň,“ hovorí Juraj Nevolník, výkonný riaditeľ v Penta Real Estate Slovensko.

Prvé tri veže obsahujú takmer 800 bytov a 1100 parkovacích miest a v súčasnosti sú už takmer vypredané. Štvrtá rezidenčná veža je aktuálne vo fáze získavania potrebných povolení, jej výstavba by sa mala začať začiatkom roka 2020.

Parkovanie

Parkovanie rezidentov bude výlučne v podzemných parkoviskách, jediné povrchové parkovanie bude na Bottovej ulici spoplatnené na hodinovej báze. „Takže žiadne divoké parkovanie po obrubníkoch,“ poznamenal Nevolník s tým, že niektoré miesta budú vyhradené pre návštevníkov veží.

Vjazdy a výjazdy z komplexu by mali byť z Čulenovej a Továrenskej ulice. Developer pripúšťa, že doprava bude v lokalite komplikovanejšia, katastrofický scenár však podľa neho nehrozí. „Klamal by som, keby som povedal, že s narastajúcou zástavbou sa doprava nezhorší. Treba si ale uvedomiť, že lokalita nie je zaťažená primárne dopravou, ktorá je generovaná zámermi v tejto lokalite, ale tým, že je to tranzitná lokalita,“ skonštatoval Nevolník. Projekt bol podľa neho predmetom dopravného posúdenia, teda dopravno-kapacitnej štúdie zohľadňujúcej aj okolité zámery v lokalite. Pripravená je koncepcia úprav dopravných ťahov.

Výhľady z najvyššieho poschodia Sky Park
14
Galéria

Kancelárske budovy

Súčasťou projektu sú aj dve kancelárskej budovy. Prvá z nich, Sky Park Offices, je už tiež vo výstavbe, pričom na 31-tisíc m2 prenajímateľnej plochy ponúkne nájomcom najmodernejšie kancelárske priestory. Obsahuje aj viac ako 1200 m2 určených pre drobné obchodné prevádzky a takmer 500 parkovacích miest. Autorom tejto budovy je nemecký architektonický ateliér Vietzke & Borstelmann Architekten a generálnym projektantom GFI. Jej stavba by mala byť dokončená v prvej polovici roka 2020.

Druhá kancelárska budova, ktorej autorom je architektonické štúdio Zahy Hadid, disponuje v súčasnosti záväzným stanovisko magistrátu a je v procese posudzovania vplyvov na životné prostredie.

Architektonický koncept Sky Parku prinesie nový mestský park v centre Bratislavy s rozlohou viac ako 20-tisíc m2. Okrem zelených plôch budú jeho súčasťou aj verejné priestory.

Jurkovičova tepláreň

Komplexná rekonštrukcia budovy Jurkovičovej teplárne si vyžiada investíciu viac ako 11 miliónov eur. Jej dokončenie sa očakáva spolu s prvou fázou rezidenčných veží. Industriálna pamiatka od velikána slovenskej architektúry sa tak stane integrálnou časťou projektu Sky Park od Zahy Hadid.

„Je to rekonštrukcia historickej budovy, takže každý deň sa nájde nejaká vec, ktorá prekvapí. Ale žiadny zásadný problém sa nevyskytol a rekonštrukcia ide podľa plánu,“ uviedol Nevolník.

Momentálne sa v rámci komplexnej obnovy budovy sanuje obvodový plášť a vymieňa sa murivo, ktoré bolo použité na obklade fasády. Stabilizovala sa tiež statika a vystužili sa stĺpy. „Po dokončení týchto sanačných prác sa začnú práce v interiéri,“ poznamenal Nevolník.

Pôvodne industriálna budova by sa tak mala zmeniť na nové kreatívno-vývojové centrum hlavného mesta. Vzniknú v nej multifunkčné priestory pre kreatívcov, startupistov, umelcov, architektov či programátorov, čo bude dominantným využitím budovy. Tá však bude prístupná aj verejnosti, na prízemí má byť reštaurácia či kaviareň.

V galérii nájdete vizualizácie bytov po dokončení.

Sky Park - interiér bytov
9
Galéria
Zdroj: Penta Investments, s. r. o.
Zdroj: Bratislava.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM