Sezóna medvedieho cesnaku sa už rozbieha. Spod zeme vykúkajú prvé lístky
Snežienok už kvitnú v Bratislave celé polia. Najnovšie svoje sviežo zelené lístky vystrčil aj medvedí cesnak.
Hoci sezóna medvedieho cesnaku štartuje zvyčajne až niekedy v polke marca, prvé lístky ste mohli zbadať už minulý týždeň. Zberači teda môžu vyraziť. Zatiaľ však budú potrebovať dobrý zrak a čuch, lebo na kvantá cesnaku si ešte musíme chvíľu počkať. Všetko bude závisieť od počasia.
Lístky medvedieho cesnaku sú použiteľné len do začiatku kvitnutia, teda približne do konca apríla. V čase kvitnutia majú už slabšiu chuť a menej vitamínov. Po odkvitnutí sa cesnak zase stiahne do zeme, kde vydrží do ďalšej jari.
Prírodný všeliek
Medvedí cesnak je chuťovo podobný tomu bežnému, kuchynskému cesnaku. V liečivých účinkoch má však navrch. Oproti klasickému cesnaku je jemnejší, obsahuje enzýmy, viac aktívnych liečivých látok a množstvo vitamínu C. Po dlhej zime dá váš organizmus do poriadku. Poradí si s vysokým cholesterolom i tlakom, pomáha pri trávení, znižuje hladinu cukru v krvi a posilňuje imunitu. Nakoľko znižuje krvný tlak, pri jeho konzumácii buďte opatrní.
Pozor však! Pri zbere si ho nepomýľte s konvalinkou. Tá je jedovatá! Najlepšie urobíte, ak si lístok medvedieho cesnaku požmolíte medzi prstami. Ak zavonia po cesnaku, môžete zbierať. Ak nie, držíte v ruke pravdepodobne konvalinku.
Kde ho nájdete?
Lahôdku z prírody môžete nájsť napríklad pri petržalskom Draždiaku, lužné lesy tiež skrývajú cesnaku viac než dosť. Natrafíte naň tiež pri Ovsišti, v západných Bielych Karpatoch, ale aj na Devínskej Kobyle, na Železnej studničke, v Rusovciach alebo aj v Čunove.
Lesnú pochúťku môžete zbierať až kým nezakvitne. Medvedí cesnak je najlepší a najzdravší čerstvý. Vydrží pár dní aj v chladničke a možno ho tiež zmraziť alebo z neho urobiť chutné pesto. Rozhodne však neodporúčame vysušiť ho a odkladať, alebo kupovať sušený. V takomto stave už totiž nemá dostatok živín a vitamínov. Čerstvé listy najlepšie chutia v šalátoch alebo nátierkach.