Rôzne Správy

Lužné lesy sa už belejú SNEŽIENKAMI. Za ich odtrhnutie vám môže hroziť MASTNÁ pokuta

Málokto nežnej kráse nežných kvietkov odolá. V určitých oblastiach by ste si spolu s kytičkou mohli domov odniesť aj "mastný" pokutový blok.

Ilustračný obrázok k článku Lužné lesy sa už belejú SNEŽIENKAMI. Za ich odtrhnutie vám môže hroziť MASTNÁ pokuta
10
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk

Teploty sa v Bratislave už pár dní šplhajú cez 10 stupňov Celzia a to je zjavne signálom pre snežienky, aby bez obáv vystrčili svoje hlávky spod zeme.

Môžu sa trhať?

Snežienky sú tradičným poslom jari. Kvitnúť začínajú najčastejšie v priebehu februára a marca. Ak by ste si chceli natrhať kytičku bielych kvietkov, dajte pozor, či sa práve nenachádzate na chránenom území s vyšším stupňom ochrany. Odtrhnutá snežienka by vás totiž mohla vyjsť veľmi draho.

Snežienka jarná v zmysle zákona o ochrane prírody a krajiny nie je chránenou rastlinou, ktorú je zakázané trhať alebo zbierať v jej prirodzenom areáli vo voľnej prírode. Pozor si však musíme dať na to, kde ju zbierame.

Zber rastlín, vrátane ich plodov, je v chránených územiach Slovenska s 3. až 5. stupňom ochrany, teda v národných parkoch, prírodných rezerváciách a iných chránených areáloch, zakázaný. Tento zákaz sa vzťahuje aj na kvety snežienok. Za takéto porušenie zákazu ich trhania hrozí previnilcovi pokuta až do výšky 3 300 eur.

Jedovatá krása

Snežienka jarná (galanthus nivalis) patrí medzi trvalky a v priaznivých podmienkach dorastá až do výšky 20 cm. Zvončekovité kvety pútajú pozornosť tromi snehobielymi okvetnými lístkami. Zaujímavosťou je, že rozkvitnuté dokážu odolať aj desaťstupňovým mrazom. Na snežienky si treba dávať pozor, pretože celá rastlina je jedovatá, obsahuje nebezpečné alkaloidy.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM