Rôzne Správy

Pri Nemocnici Bory by mal vzniknúť zdravotnícky kampus. Čo bude jeho úlohou?

Za jeho výstavbu a následné prevádzkovanie má byť zodpovedný kraj, garanciou vzdelávania má byť SZU, nemocnica má poskytnúť pozemok.

Zdroj: TASR

Pri budúcej Nemocnici Bory v Lamači by mal vzniknúť zdravotnícky kampus, ktorý by slúžil ako výučbové a vedecko-výskumné centrum.

Memorandum

Vyplýva to z memoranda o porozumení medzi Bratislavským samosprávnym krajom (BSK), spoločnosťou Penta Hospitals International a Slovenskou zdravotníckou univerzitou (SZU), ktoré v piatok schválili krajskí poslanci. Do budúcna nie je vylúčená ani spolupráca ďalších partnerov.

Spoločným memorandom chceme podporiť a rozvíjať aktivity, ktoré súvisia so vzdelávaním a výchovou mladých ľudí v oblasti zdravotníctva a prispieť tak k riešeniu štrukturálnych problémov v tejto oblasti,“ uviedol predseda BSK Juraj Droba.

Nedostatok lekárov

Poukázal na to, že v tejto oblasti čelí Bratislavský kraj štrukturálnym výzvam najmä z dôvodu nedostatku lekárov a zdravotníckych pracovníkov. Za následok to má nerovnomernú dostupnosť zdravotnej starostlivosti v regióne a najvyšší podiel všeobecných lekárov a pediatrov v dôchodkovom veku spomedzi všetkých krajov na Slovensku. Pripomína, že je kraj zároveň najrýchlejšie starnúcim v krajine, s čím sú spojené neustále sa zvyšujúce nároky na zdravotnú starostlivosť.

Plánovaný zdravotnícky kampus má slúžiť ako výučbové a vedecko-výskumné centrum založené na verejno-súkromnom partnerstve. Za jeho výstavbu a následné prevádzkovanie má byť zodpovedný kraj, garanciou vzdelávania má byť SZU, nemocnica má poskytnúť pozemok.

Cieľom je vzájomné zdieľanie príkladov najlepšej praxe v sektore zdravotníctva, transfer technológií v zmysle aplikácie výsledkov vedecko-výskumných aktivít do medicínskych procesov a opačne, ako aj rozvoj inovačnej kultúry. Výučba má byť prispôsobená potrebám praxe.

Nemocnica podľa jej medicínskeho riaditeľa Róberta Hilla už v súčasnosti spolupracuje so strednou zdravotníckou školou v Bratislave a rozvíja projekt Študuj zdravotku. Snahou je mladých motivovať k práci v slovenskom zdravotníctve.

Výstavba výučbového a vedecko-výskumného centra by mohla byť financovaná z externých finančných prostriedkov z operačného programu Slovensko.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM