Správy Samospráva

Vybavovanie príspevku od štátu: Bratislavčania, ktorí ubytovali Ukrajincov, čakajú na úradoch

Celý proces je pre nich administratívne veľmi náročný.

Ilustračný obrázok k článku Vybavovanie príspevku od štátu: Bratislavčania, ktorí ubytovali Ukrajincov, čakajú na úradoch
Zdroj: TASR

Bratislavské mestské časti (MČ) evidujú veľký záujem o vybavenie príspevku za ubytovanie utečencov z Ukrajiny, počty žiadostí sa pohybujú rádovo v stovkách. Priznávajú, že celý proces je pre nich administratívne veľmi náročný. Niektoré predĺžili stránkové hodiny na úradoch i na ohlasovniach pobytu, niektoré posilnili kapacity oddelení. Pre TASR to uviedli hovorcovia alebo starostovia jednotlivých samospráv.

Staré Mesto

Mestská časť Staré Mesto eviduje viac ako 310 zmlúv o poskytovaní ubytovania a vyše 100 výkazov oprávnenej osoby. Na komplexnú pomoc Ukrajine vyčlenil miestny úrad pôvodne jednu zamestnankyňu, ktorá sa venuje výhradne tejto agende. „Nemáme inú možnosť, ako to stihnúť. V týchto náročných dňoch jej pomáhajú všetci zamestnanci úradu a aj dobrovoľníci,“ uviedol pre TASR staromestský hovorca Matej Števove.

Ružinov

Ani mestská časť Ružinov nemá ešte konečné čísla, podľa starostu Martina Chrena však už v súčasnosti evidujú okolo 500 majiteľov nehnuteľností, ktorí poskytujú ubytovanie ukrajinským utečencom, pričom počet ubytovaných môže prekročiť číslo 2000. Záujem je teda podľa neho pomerne vysoký. „Musím povedať, že to nie je veľmi jednoduché. Je to enormné množstvo papierov a práce, ktorou je zavalený úrad,“ povedal Chren.

Ubezpečuje, že mestská časť sa napriek tomu snaží vybavovať agendu čo najrýchlejšie, pracujú však zároveň a aplikácii a zjednodušení procesu. „Pracujeme na automatizácii procesu, aby to budúci mesiac bolo ľahšie. Za päť dní sa žiadny softvér naprogramovať nedá,“ poznamenal Chren.

Petržalka

Značný záujem hlási aj najväčšia mestská časť Petržalka, ktorá eviduje už viac ako 200 žiadostí. „Záujem zo strany obyvateľov našej mestskej časti je značný vzhľadom na málo času na podanie žiadosti na udelenie príspevku za február a marec,“ skonštatovala hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

Samospráva preto dočasne upravila úradné hodiny, niektoré oddelenia sú k dispozícii aj počas nestránkových dní. Pre väčšiu administratívnu záťaž je do procesu vybavovania žiadostí zapojená väčšina sociálnych pracovníkov mestskej časti, ktorým vypomáha aj jeden brigádnik.

Nové Mesto

Mestská časť Nové Mesto do štvrtkového obeda prijala a vybavila viac ako 110 žiadostí občanov o príspevok za ubytovanie občanov Ukrajiny, jedna žiadosť pritom môže pokrývať viacero ubytovaných vojnových utečencov. Miestny úrad zareagoval na situáciu predĺžením stránkových hodín v tieto dni. „Pričom klientov vybavujeme aj počas obedňajšej prestávky,“ doplnil Ján Borčin z novomestského miestneho úradu.

Foto je ilustračné

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM